Organizacioni odbor Književnih susreta “Šušnjar 2020” raspisao je konkurs za dodjelu književnih nagrada “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” u 2020. godini koji je otvoren do 13. jula. Nagrade se dodjeljuju u okviru Književnih susreta “Šušnjar” koji se svake godine održavaju 1. avgusta u Oštoj Luci kao znak sjećanja na više od pet i po hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma na Ilindan, 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari i drugim mjestima na području opštine Sanski Most.

Kandidate za dobitnike nagrada mogu predložiti udruženja književnika, izdavači, biblioteke, obrazovne i naučne institucije iz oblasti srpskog jezika i književnosti i pojedinci, uz obavezu da prijedlog bude dostavljen u pisanoj formi i sa obrazloženjem.

Nagrada “Šušnjar” dodjeljuje se afirmisanom piscu svih književnih rodova i vrsta koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, podstiče plemenita i patriotska osjećanja, a uzimajući u obzir njegovo cjelokupno književno djelo sa naglaskom na knjigu objavljenu u posljednjoj godini. Sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 1.000 KM.

Nagrada “Slovo Podgrmeča” dodjeljuje se mlađem piscu svih književnih rodova i vrsta koji stvara u duhu srpske književne tradicije, njeguje kulturno nasljeđe zavičaja i razvija svijest o srpskom jeziku, a za knjigu objavljenu u posljednjoj godini. Sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 300 KM.

Nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” mogu se dodijeliti i piscima čija djela ne pripadaju srpskoj književnosti, a koji su osvjedočeni prijatelji srpskog naroda i koji su dali doprinos srpskoj književnosti i kulturi, a odluku o dodjeli nagrada donosi tročlani žiri kojeg imenuje organizacioni odbor.

Konkurs je objavljen na veb stranici opštine Oštra Luka, a dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na mejl drustv.djelatnosti@opstinaostraluka.org ili na broj telefona 00 387 52 337 800. 

SRNA