RASPISAN KONKURS ZA STIPENDIRANJE UČENIKA (video) – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti RASPISAN KONKURS ZA STIPENDIRANJE UČENIKA (video)

RASPISAN KONKURS ZA STIPENDIRANJE UČENIKA (video)

0

Grad Prijedor raspisao je javni konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola za 2019/2020. školsku godinu.
Učenicima će biti dodijeljene tri vrste stipendija, stipendije prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i stipendije za uspjeh u školi. Učenik može podnijeti prijavu za samo jednu vrstu stipendije uz ispunjavanje opštih i posebnih uslova. Za svaku od kategorija potrebna je posebna dokumentacija, istakao je Stevica Dronjak šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i NVO.
– Prava na stipendiju po socijalnom statusu imaju djeca poginulih boraca, djeca ratnih vojnih invalida od I do V kategorije, djeca bez oba roditelja, djeca samohranih roditelja, zatim ako su jedan ili oba roditelja nezaposlena sa utvrđenim socijalnim satatusom, učenici i studenti sa invaliditetom i da su korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, članovi porodica sa četvero i više djece, i djeca roditelja sa statusom civilna žrtva rata ili da su sami civilna žrtva rata – rekao je Dronjak


Kada je riječ o stipendijama za deficitarna zanimanja, prosjek učenika mora biti 3,50 i više te da pripada grupi utvrđenih deficitarnih zanimanja, a to su tehničar informacionih tehnologija, tehničar mehatronike, tehničar elektroenergetike, tehničar za CNC tehnologije, pekar, varilac i kuvar. Stipendije za uspjeh u školi mogu ostvariti učenici čiji je prosjek 4,50 i veći. Dronjak naglašava da učenici apliciraju sa potpunom dokumentacijom.

– Ove godine, za razliku od prethodnih, tri vrste stipendija kako za učenike tako i za studente iziskuju dodatna budžetska sredstva tako da je odlukom o sredstvima za stipendije definisano da će ona ove godine iznositi 700.000 KM.

Mjesečna stipendija iznosi 70 KM i isplaćuje se deset mjeseci. Rok za podnošenje prijave je 15 dana od objave konkursa.

V.G.

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version