U Republici Srpskoj nema prijavljenih lica zaraženih korona virusom, a za sada je 59 osoba pod zdravstvenim nadzorom, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.  

Bolnica “Dr Mladen Stojanović” već ima akcioni plan i izolator prostor gdje bi bili smješteni pacijenti koji budu pod sumnjom na korona virus. Taj prostor je izolovan od zgrade bolnice, a u toku je interventna nabavka dodatne opreme, potvrdio je dr Boris Ćurguz, načelnik Infektologije u prijedorskoj bolnici.

-U Prijedoru do sada nije bilo sumnjivih slučajeva. Pratimo stanje i držimo se uputa resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS. Bitno je pomenuti građanima da pacijenti koji imaju simptome i epidemiološke poveznice sa mjestima gdje je prisutan korona virus ili su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen, da ne dolaze u čekaonice gdje su prisutni ostali pacijenti, nego da se najave telefonskim putem i biće pregledani u ambulantama koje su posebno za to organizovane. Na taj način smanjujemo mogućnost širenja infekcije, a to se posebno odnosi na prijemnu i internističku, infektološku, pulmološku i pedijatrijsku ambulantu naše bolnice – pojašnjava dr Ćurguz.

Ljekari uvjeravaju da nema razloga za paniku, te da građani povedu računa o mjerama prevencije. – Putnici koji dolaze iz zaraženih zemalja treba da se jave nadležnim domovima zdravlja, te da budu u samokarantinu, to jeste da ostanu u svojoj kući nekih 15 dana. U slučaju pojave nekih respiratornih simptoma, kao što su temperatura, bolovi u grudima, otežano disanje, takođe treba da se jave u Dom zdravlja. Nakon toga će biti testirani i dobiće dalje upute – dodaje Ćurguz.

A koliko nam zapravo mogu pomoći zaštitne maske? – Postoji strah i bojazan kod naših građana, a taj strah je u principu neopravdan. Preporuke i Svjetske zdravstvene organizacije i ministarstva je da pacijenti koji nemaju respiratorne simptome ne trebaju da nose maske. Sada je nastao veliki problem, sa masovnom kupovinom maski koje u principu ne mogu da zaštite pacijente, imamo problem da u veleprodaji nema tih maski tako da se i nama ometa normalan proces rada – dodaje Ćurguz.

U slučaju pojave virusa, protokol jasno kaže da se uspostavlja komunikacija sa nadležnim infektologom, uzima se adekvatan bris i šalje na mikrobiološku analizu i traži se potvrda. Ukoliko se potvrdi virus, u zavisnosti od simptoma, lice se smješta na dalje liječenje u izolacione sobe.

M. Šodić

PrethodniSutra “Lovačka lažijada” (video)
SlijedećiIMENOVANA KOMISIJA ZA IZBOR I IMENOVANJA (video)