6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

RASTEREĆENJEM TIMOVA PORODIČNE MEDICINE DO BOLJIH USLUGA

Najnovije vijesti

Prijedorski Dom zdravlja predložiće Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izmjenu Pravilnika o standardima i normativima, kojom bi se broj registrovanih stanovnika po timu porodične medicine, sa sadašnjih 2.000, umanjio na 1.800 za urbane i 1.500 stanovnika za ruralne sredine.
“To bi, shodno strukturi oboljenja, dovelo do pružanja još kvalitetnijih i sigurnijih zdravstvenih usluga i uveliko olakšalo rad timova porodične medicine”, navedeno je u izvještaju o radu ove javne zdravstvene ustanove za prošlu godinu.

Kao ključni rizik u ekonomsko-finansijskom poslovanju Doma zdravlja Prijedor navodi se poskupljenje lijekova i dodavanje lijekova na listu nakon potpisivanja ugovora o pružanju i finansiranju primarnog nivoa zdravstvene zaštite između Doma zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji, između ostalog, definiše i iznos sredstava namijenjen za finansiranje lijekova izdatih na recept osiguranim licima.

“Potrebno je sa Fondom ugovoriti da se, ukoliko se u toku godine mijenja lista lijekova ili se povećavaju cijene pojedinih lijekova, srazmjerno povećaju i ugovorena sredstva za lijekove na recept”, poručeno je u izvještaju iz Doma zdravlja.

Jedan od ključnih problema je i zastarjela i dotrajala medicinska oprema u pojedinim organizacionim jedinicama, kao i nedostatak putničkih vozila.

“Vozilima koje posjedujemo prošao je optimalni vijek upotrebe, kako u pogledu pređenih kilometara, tako i u pogledu godina starosti. Stoga se vozila često kvare, što utiče na proces rada”, piše u izvještaju.

Dom zdravlja Prijedor lani je pružio 1.951.125 usluga u 629.395 slučajeva.

Od ukupno 101.988 dijagnostikovanih oboljenja, stanja i povreda u Službi porodične medicine, najveći broj čine bolesti sistema za disanje 16,37 odsto, bolesti sistema krvotoka 15,42 odsto, dok je sve ostalo zastupljeno sa po manje od 10 odsto.

Ustanova je u poslovnoj 2016. godini ostvarila 8.692.190 KM prihoda, 7.753.310 KM rashoda i 938.880 KM dobiti. Zapošljava 302 radnika ili za dva manje nego u 2015. godini, a od ukupnog broja zaposlenih 239 radnika je u medicinskom, a 63 u nemedicinskom segmentu.

izvor: Srna

foto: Ilustracija