12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

RASVIJETLJENO PREKO 90 ODSTO KRIVIČNIH DJELA

Najnovije vijesti

Rasvijetljenost krivičnih djela na području Centra javne bezbjednosti Prijedor u januaru je iznosila preko 90 %, rekao je novinarima Dalibor Ivanić, načelnik  ovog centra. U januaru je evidentirano 67  krivičnih djela, što je za 21 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Trećina od ukupnog broja počinjenih krivičnih djela izvršena je po nepoznatom počiniocu, saopšteno je na pres-konferenciji u CJB Prijedor.

– Iz oblasti opšteg kriminaliteta, broj krivičnih djela smanjen je za 30 % u odnosu na isti period prošle godine. Iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela, evidentirana su dva slučaja protiv imovine: ukupno 25, što je za 50 % manje u odnosu na 2016. godinu – rekao je Dalibor Ivanić, načelnik CJB Prijedor, dodajući da je za 42 % smanjen broj krivičnih djela krađe i teške krađe.

U proteklom mjesecu evidentirana su 4 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, u Novom Gradu pronađena je manja količina eksploziva, a u Kostajnici veća količina oružja i municije, te vojno naoružanje u Trnopolju. Policija je u istom periodu u Novom Gradu privela sedam albanskih državljana koji su ilegalno prešli granicu, evidentirana su 43 prekršaja narušavanja javnog reda i mira te deset krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala. Po pitanju bezbjednosti saobraćaja, u januaru nije bi nezgoda sa smrtno stradalim licima. Ivanić je istakao da su represivne mjere pozitivno uticale na bezbjednost saobraćaja, jer je stanje daleko bolje nego ranije.

– Kada je u pitanju represija, iz saobraćaja je isključeno 187 vozača, od čega 159 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Od toga, 59 vozača je zadržano u policiji zbog vožnje pod dejstvom alkohola kao i tri pješaka koja su se kretala kolovozom u pijanom stanju – rekao je Ivanić i podsjetio da od 25. januara traje republička akcija kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu upotrebe sigurnosnog pojasa i sjedalica za prevoz djece u vozilu. On je naveo da su, u okviru ove akcije, do 12. februara pripadnici policije izdali 1.073 prekršajna naloga.

P.Š.

foto: Giga