Dragan Baltić,  poljoprivrednik iz Trnopolja ove godine zasijao je površinu od preko 100 hektara. Od toga 72 ha kukuruza i 35 ha pšenice. Kaže da je ova godina, bar zasad, dobra za žitarice. Što se pšenice tiče, kaže da su joj majske kiše dobro došle, da bi bilo bolje da su pale u aprilu, ali i ovako očekuje rod od oko 400 kg po dumunu. Ne može se to porediti sa Posavinom i Semberijom, ali  za ove krajeve, napominje Dragan, to je dobar rod i ne može biti nezadovoljan. A što se kukuruza tiče, godina je idelana, smatra on.

– Ova godina je povoljna za kukuruz. Imali smo povoljne vremenske uslove tokom sjetve, ali i povoljnu cijenu goriva. Takođe, ove kiše koje su padale u proteklih mjesec dana izuzetno su pogodovale kukuruzu. Sad ćemo vidjeti kako će se ova biljka dalje ponašati, da li je korijen spreman za visoke temperture i sušniji period. Ali mislim da će prinosi kukurza bit visoki, ukoliko ne bi bilo grada ili nečeg sličnog –  pojašnjava Baltić.

Najveći dio žita Dragan koristi za stočnu hranu, budući da se već dvadeset godina bavi uzgojom muznih krava i proizvodnjom mlijeka. Tako da će oko 50 ha kukuruza završiti u silaži, a ostatak  u zrnu. Proizvodnja mlijeka je, kaže, grana poljoprivrede u kojoj se može računati na sigurne prihode od mljekare, a i premije koje isplaćuje država su postle redovne.

– Sa proizvodnjom mlijeka smo prilično zadovoljni jer se radi o nekim redovnim prihodima. Premija jeste nešto manja, za nekih pet feninga. Takođe, u zadnjih desetak godina evidentan je trend opadanja cijene mlijeka, tako da se tu javljaju određeni problemčići – napominje Baltić.

Od prošle godine pored muznih krava uzgajaju se i tovna junad.

– Od prošle godine ostavljamo svu telad, i mušku i žensku. Godinama već ugajamo naše domaće junice. A ove godine smo imali i prvu turu bikova za tržište.Ukupno na stanju ima oko 160 goveda – priča Baltić.

On dodaje  da se mora držati korak sa vremenom i da se uvijek mora dodatno ulagati, tako da uskoro očekuje i modernizaciju cijelog proizvodnog procesa. Naime, učestvovali su na konkursu resornog ministrarstva koji se tiče robotizacije farmi. U pitanju je nabavka robota za mužu krava. U Republiku Srpku ove godine stići će osam takvih robota, jedan od njih i na farmu Baltića. Cijena jednog ovakvog sistema je oko 350.000 KM, a kupovinu subvencioniše Vlada RS.

KV