22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

“RAVNA PLOČA” Teška predstava koja nosi snažnu poruku

Najnovije vijesti

Iza nas je drugo veče 14. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”, a publika imala priliku da pogleda predstavu “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Po tekstu Dragana Komadine, a u režiji Lajle Kaikčije.

Govori o sudbini žene po imenu Delfa u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini. Kako je rano ostala bez roditelja, tetka je odgojila. Kada je došlo vrijeme za udaju, odvela je na obromke Vran planine i na silu je udala. Dva mjeseca nakon braka sahranjuje i muža i svekra. Od tada se udaljava od svijeta i živi sama sa svojim slijepim sinom Gabrom, koji nikada nije izašao iz kuće.

Pred smrt priznaje sinu da ga je namjerno oslijepila, jer nije mogla da živi i da gleda svekrove oči u njegovima. Tada slijepi sin saznaje da mu je djed ustvari otac, jer Delfin muž nije mogao da ima djecu, a svekar nije želio da mu se ugasi loza.

S druge strane ova predstava govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi, koja nije uvijek dobra za dijete.  Po riječima autora, ovo je priča o ženi koja je u pokušaju da potisne vlasite mračne tajne, nasilno sagradila jedan svijet za sebe i sina, u kojem nema mjesta za druge.

Na okruglom stolu rečeno je da je ovo teška predstava koja nosi snažnu poruku, te da do kraja drži pažnju publike.

U okviru pratećeg programa 15. Međunarodnog festivala pozorišta „Zlatna vila“ publici je predstavljena knjiga „Četiri i po drame“ rado viđenog gosta prijedorskog Pozorišta, Almira Bašovića. Ova zbirka je nastajala tokom posljednjih 15 godina, a sačinjavaju je drame “Priviđenje iz srebrenog vijeka”, “Re:Pinocci”, “Kreketanje”, “Sarajevo Feeling” i “Lica”. Neki od ovih komada su doživjeli svoju premijeru.

Večeras su na sceni naši prijatelji iz Banjaluke. Narodno pozorište Republike Srpske izvešće predstavu „Naši dani“, po tekstu Željka Stjepanovića, a u režiji Juga Radivojevića, nakon predstave je okrugli sto. U pratećem programu, biće predstavljena knjiga „Kuvani glumci“, Milana Špičeka.

Vidimo se u Pozorištu Prijedor!

M.Šodić