U Prijedoru je u toku četvorodnevna radionica “Svaki spomenik ima svoju priču”, koja se održava u okviru projekta “Monumental devet”. Učesnici projekta danas su obišli Muzej Kozare i Kuću porodice Stojanović, ali se većina aktivnosti realizuje na Mrakovici. Domaćin radionice je prijedorska Agencija lokalne demokratije. Obuhvata oblasti kulture, istorije, gastronomije i dizajna spomenika s ciljem izrade novih turističkih ponuda spomenika Drugog svjetskog rata. Radionica je okupila  25 učesnika iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Uglavnom je riječ o mladim ljudima odabranim putem javnog konkursa, te o delegatima agencija lokalne demokratije iz tamošnjih lokalnih zajednica. Dragana Šušnica iz prijedorske Agencije lokalne demokratije istakla je da su učesnici imali priliku da se, obilaskom prijedorskog muzeja i Spomen-kuće Stojanovića, upoznaju s kulturnim naslijeđem i istorijom potkozarskog kraja. Na Kozari će imati istorijski čas i posjetiti atraktivne lokalitete na ovoj istorijskoj planini.

– Biće izrađen priručnik koji će učesnici radionice moći kasnije da koriste u svom radu. Planirana je i izrada veb platforme. Sutra ćemo imati snimanje dronom lokaliteta oko spomenika na Kozari u svrhu promotivnog videa – pojasnila je Šušnica.

Vodeći partner u projektu “Monumental devet”, koji realizuje sedam agencija za lokalnu demokratiju sa područja Balkana, je ALD iz Crne Gore. Cilj projekta je razvijanje tri prekogranične pilot-turističke rute, a za početnu i krajnju tačku izabrani su spomenici iz Drugog svjetskog ratasa svojim kulturnim i arhitektonskim naslijeđem i značajem, rekao je Kerim Međedović iz Crne Gore. Projekat “Monumental devet” finansiraju Evropska unija i Šema grantova Regionalnog savjeta za saradnju, razvoj i promociju projekata u turizmu. Radionica “Svaki spomenik ima svoju priču” trajaće do 16. februara.

D. S.

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiU BOLNICI ZABRANJENE POSJETE ZBOG GRIPA (video)