U Prijedoru je uspješno realizovana aktivnost “Tri vrta za tri škole”, koju provodi Udruženje “Program Prijedor” u okviru projekta “Podrška lokalnom ekonomskom razvoju”. Didaktičke vrtove dobile su Osnovneškole “BrankoĆopić”, “Ćirilo i Metodije” izTrnopolja” i “MladenStojanović” iz Ljubije.Kristina Luč, učenik Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“ izTrnopolja kaže da su ona i njeni drugari već zasadili voće i povrće, a u planu im je da to i unovče.

  • Zasadili smo razno povrće. Ovo ćemo prodavati I zarađeni novac iskoristiti za izlete, da idemo u kino I slično – kaže ona.

Didaktički vrt od velikog je značaja z aučenike, smatra Maja Bjeljac, direktor Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“. Ovo im je, dodaje, idealna prilika za vannastavne aktivnosti.

  • Ovaj oblik vannastavne aktivnosti je novi Naši učenici znaju mnogo toga o poljoprivredi i na ovaj način smo im dali mogućnost da oni iskažu neke svoje sposobnosti, koje ne mogu ispoljiti kroz redovnu nastavu – smatra Bjeljac.

Ovo je nastava ksaradnje sa prijedorskim osnovnim školama, rekla je Dragana Šušnica iz Udruženja „Program Prijedor“. U pomenutoj akciji nije izostala tehnička i savjetodavna podrška Poljoprivredno-prehrambene škole.

  • U dvije škole smo donirali plastenike sa rasadom, a treća škola je radila rasad cvijeća i povrća. Imali smo saradnju i sa Poljoprivredno-prehrambenom školom, od koje smo uzeli rasad i oni su nam dali savjetodavnu podršku – dodaje ona.

Za uređenje vrtove utrošeno je oko 1.500 KM. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju provodi Udruženje „Program Prijedor“.

B.D.

 

 

 

 

Prethodni„Rudar“ za vikend gostuje kod „Slobode“ (video)
SlijedećiDobra zarada se krije i u preradi voća (video)