2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

REBALANSOM POVEĆAN IZNOS ZA VANTJELESNU OPLODNJU SA 66.000 NA 121.000 KM

Najnovije vijesti

Rebalansom budžeta, Grad Prijedor povećao je sredstva za vantjelesnu oplodnju sa dosadašnjih 66.000 na 121.000 KM. To je objašnjeno povećanim brojem zahtjeva za ovaj postupak, koji je, kako je rečeno, duplo veći u odnosu na prošlu godinu.

“Prošle godine bilo je desetak takvih zahtjeva, a ove dvadeset dva. Iznos podrške je 5.500 KM, koliko je i neophodno za realizaciju ove procedure. Grad Prijedor finansira četvrti i svaki naredni pokušaj vantjelesne oplodnje za žene do 42 godine starosti, kojima su priznata tri pokušaja procedure asistirane reprodukcije od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS”, rekla je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

Kasalovićeva je pojasnila da je ovu pomoć moguće dobiti jednom godišnje.

“Imamo više slučajeva koji svake naredne godine podnose zahtjev za podršku postupku vantjelesne oplodnje. Neki su uspjeli nakon četvrtog, petog ili šestog pokušaja. Oko 30 odsto ih je zasnovalo porodicu nakon naše podrške”, rekla je Kasalovićeva.

Dosad su svi zahtjevi pozitivno riješeni, ističu u Gradskoj upravi Prijedor, uz napomenu da će ovaj vid podrške pronatalitetnoj politici biti nastavljen i narednih godina.

D.S.