8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

REDOVNE PLATIŠE, UPRKOS MALIM PENZIJAMA

Najnovije vijesti


Podaci Udruženja penzionera grada Prijedora pokazuju da se polovina njihovog članstva nalazi u stanju socijalne potrebe. Od 14.715 članova, preko 7.000 je socijalno ugroženo. Predsjednik Slobodan Brdar napominje da je, zahvaljujući podršci Gradske uprave, Udruženje u mogućnosti da daje jednokratnu novčanu pomoć najugroženijima. Brdar napominje da je teško raspoloživim sredstvima svima pomoći na pravi način.

-Mi ovim “gasimo požare”, da koliko-toliko ublažimo stanje u kojem se nalazi ova populacija. Ovo najavljeno povećanje penzije od 2% je zanemarljivo. I da je 20 odsto, malo bi bilo. A tek sa 100 % bi se nešto možda i napravilo, ali o tom potom – kaže Brdar.
On je dodao da su penzioneri skromni ljudi, svjesni opšteg stanja pa i ne galame puno, ali pitanje, kaže, dokle će moći tako. Brdar napominje da, uprkos svim poteškoćama, penzioneri nastoje da nikome ne budu dužni, te da važe za najredovnije platiše komunalija, uprkos malim penzijama. Jedno od komunalnih preduzeća koje nudi pogodnosti građanima u stanju socijalne potrebe je i prijedorski “Vodovod“. Riječ je o projektu koji je započet prije dvije godine, u saradnji sa Gradom Prijedorom.

Već drugu godinu, u okviru MEG projekta, u budžetu Grada obezbijeđen je određen iznos sredstava za subvencionisanje potrošača u stanju socijalne potrebe. Ta aktivnost se odvija preko Centra za socijalni rad, gdje korisnici imaju mogućnost da im Grad plati tri kubna metra vode mjesečno – pojašnjava Vlado Reljić, direktor „Vodovoda“.
Pošto je ustanovljeno da nisu iskorištena sva sredstva za ove namjene, „Vodovod“ u saradnji sa Gradskom upravom, prijedorskim Centrom za socijalni rad i Udruženjem penzionera, proširio je akciju. Sada penzioneri stariji od 65 godina, koji primaju najniže penzije, mogu da se obrate „Vodovodu“ kako bi ostvarili pravo na ovu beneficiju, kaže Reljić.

  • Z.J.
error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!