REGIONALNA SMOTRA PROJEKTA „ČITALIĆI“ (video) – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti REGIONALNA SMOTRA PROJEKTA „ČITALIĆI“ (video)

REGIONALNA SMOTRA PROJEKTA „ČITALIĆI“ (video)

0

U Prijedoru je održana prva regionalna smotra projekta „Čitalići“, koji je započeo Republički pedagoški zavod, u saradnji sa autorskim timom iz RS. U školama Srpske, ovaj projekat aktivan je četiri godine, ali ovo je prvi put da je doveden na regionalni nivo. Ove godine učestvovalo je deset škola, a zadatak je bio da analiziraju rad pisaca svog kraja. Danilo Švrljuga, učenik OŠ „Desanka Maksimović“ iz Trna, kaže da su vrijedno radili tokom cijele godine, kako bi na najbolji način predstavili svoju školu:

– Spremili smo se tako što smo organizovali igrani komad u našoj školi. Ima puno glumaca i ovaj komad je vezan za sv. Savu – rekao je Švrljuga.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda, Predrag Damjanović, rekao je da ovim projektom sledeće godine namjeravaju obuhvatiti 80 škola:

– Nadamo se da će 2021. godine svih 180 škola učestvovati u ovom projektu i da će on biti stalan u našem osnovnom obrazovanju – rekao je Damjanović. 

Milana Todić, koordinator projekta „Čitalići“ za prijedorsku regiju, navodi da u školama jača vaspitni karakter:

– Imamo generaciju učenika koja na najbolji način promoviše  čitanje i digitalnu komunikaciju savremenog društva. To znači da su đaci dobili priliku da se, na kreativan način, izražavaju i kažu sve što misle o onome što su pročitali te daju svoj lični pečat tim djelima – smatra Todićeva.

Domaćin regionalne smotre projekta „Čitalići“ bila je OŠ “Desanka Maksimović“ koja je, već četiri godine, uključena u ovaj projekat. Direktor Zdravko Budimir rekao je da su vrijedno radili i trudili se da sve ono što je pred njih postavljeno kao zadatak i ostvare. U tome su, smatra on, i uspjeli. Projekat „Čitalići“ od početka ima podršku Grada Prijedora, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš. Ovaj projekat nastao je kao ideja saradništva učenika, učitelja, nastavnika i bibliotekara, da se osnovcima približi čitanje kao aktivnost koja podstiče kreativno i kritičko mišljenje.

KV

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version