11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

REGIONALNO TAKMIČENJE U ŠAHU ZA OSNOVCE

Najnovije vijesti

Šahovske ekipe četiri prijedorske osnovne škole danas su odmjerile snage na regionalnom šahovskom takmičenju. Ovo je prvi put da se ova igra, kao eksperimentalna disciplina,  našla na  Malim olimpijskim igarama Republike Srpske, pojasnio je koordinator za prijedorksu regiju Aleksandar Milješić.

Word

–Sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, na sastanku koodinacionog odbora, donijeli smo odluku da ove godine  šah uđe u program Malih olimpijskih igara, što je svakako za pohvalu. Treba naglasiti da je šah ušao u program Igara samo za osnovne škole na nivou regionalnog takmičenja. Mi se u nadamo da će u budućnosti  ovo da zaživi, da će se spustiti na opštinski nivo – rekao je Milješić.

On je dodao da bi naredne godine kao eksperimentalni sport na Malim olimpijskim igrama trebao da se nađe i džudo, naglasivši  da je veoma važno da djeca još u školi zavole sport uopšte i počnu njime da se bave. Direktor OŠ “Petar Kočić” Gorana Bosančić izrazila je zadovoljstvo  što je upravo njihovoj školi pripala čast da budu domaćini ovog takmičenja. – Ovo nam puno znači, i odbradovali smo se kad nam je ponuđeno da budemo domaćin, jer u našoj školi postoji šahovska sekcija. I djeca rado učestvuju u njezinu radu.

Trudili smo se da na ovaj način pomognemo popularizaciji drven igre koja je na neki način malo zapostavljen u odnosu na neke druge sportove – kaže Bosančićeva.  Pored takmičara “Petra Kočića”, učestvovali su i ekipe osnovnih škola “Desanka Maksimović” i “Branko Ćopić” iz Prijedora, te OŠ “Ćirilo i Metodije” iz Trnopolja. Tehničku podršku organizaciji takmičenja pružio je Šahovski klub “Rudar”.

Z.J.