3.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

RELJIĆ: POLAKO PROLAZI OPASNOST OD VISOKOG VODOSTAJA UNE

Najnovije vijesti

U Kozarskoj Dubici prolazi opasnost od visokog vodostaja Une, koja je poplavila pet kuća na području prema Špilji, a tridesetak je okruženo vodom, izjavio je načelnik opštine Radenko Reljić.
Reljić je rekao da su ekipe vatrogasaca danas otišle da obiđu ljude koji nisu htjeli napustiti svoje domove i provjeriće da li im je potrebno hrane, lijekova i drugih potrepština.

“Obišli smo gotovo sva domaćinstvo i nastojimo da pomognemo koliko se može”, rekao je Reljić.

On je naveo da je vodostaj Une u padu, nakon očekivane stagnacije koja je počela u ranim jutarnjim časovima.

“Situacija se razvija otprilike onako kako smo očekivali jer opada vodotok rijeke Une i uzvodno prema Bihaću”, rekao je Reljić novinarima.

Reljić je naveo da očekuje posjetu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa kojim će razgovarati o planu sanacije štete, jer je lokalna zajednica imala velike troškove tokom obezbjeđivanja najkritičnijih dijelova unskog nasipa.

On je podsjetio da su na seoskim područjima bujični vodotoci odnijeli dva mosta, te da su se aktivirala tri klizišta.

“Vidjećemo zajedničkim snagama sa Vladom Republike Srpske šta možemo učiniti da bi pomogli stanovništvu u ovim teškim trenucima”, rekao je Reljić, koji je i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije.

On je istakao neophodnost izvođenja vodozaštitnih projekata u Špilji i potrebu što skorije sanacije dotrajalog parapetnog zida od zelene pijace do hotela “Cepter”.

Reljić je danas boravio i u gradskom naselju Morava, gdje je došlo do izbijanja podzemnih voda u dvorišta i gdje se nastoji pomoći i sanirati šteta.

Rijeka Una u Kozarskoj Dubici tokom noći dostigla je nivo od 523 centimetra, što je za centimetar manje u odnosu na najviši nivo zabilježen 2014. godine.

Nivo danas opada intenzitetom dva centimetra na čas.

SRNA