Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske usvojio da zaključak kojim traži reakciju institucija BiH kako bi se omogućio povratak djece iz BiH koja se nalaze u Italiji.

– Obratio nam se rodtelj u ime grupe djece koja se nalazi u Italiji. Djeca su taletovani sportisti koji su preko agencije iz Srbije otišli tamo na usavršavanje. Tamo je 16 djece iz Republike Srpske i šest iz FBiH. Oni su od prvog dana u izolaciji, na sigurnom su i imaju hranu i smještaj – rekla je ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović je rekao da se zajedno sa nadležnim organima BiH pokušavaju riješiti pitanja bilateralnog prevoza sa Srbijom kako bi bilo smanjeno čekanje na granici.

– Pokušava se riješiti pitanje konvoja i pratnje kroz Hrvatsku. Imali smo sastanak sa predstavnicima Udruženja prevoznika i Privredne komore RS i predlažemo nova rješanja kako bi se olakšao protok robe preko graničnih prelaza. Predložili smo zaključak koji ćemo predložiti Savjetu ministara, a to je formiranje zajedničkih timova za pregovore sa susjedima, radi ubrazanje protoka roba – rekao je Popović.

On je rekao da prevoznici čekaju satima na granicama i to u uslovima koji nisu primjereni ni normalnim, a posebno u vanrednim situacijama.

– Teretni saobraćaj funkcioniše veoma otežano. Vozači trpe određene posljedice međudržavnih sporazuma i mjera za sprječavanje korona virusa – rekao je Popović.

Iz Republičkog štab za vanredne situacije RS pojasnili su situaciju oko nošenja zaštitnih maksi, nakon što je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio da su maske obavezne na javnim mjestima.

– Dobra je zaštita nositi masku. Ali, ako nema maske da se nabavi, preporuka je kada se ide na javne površine, može da se koristi šal, marama, da se zaštite nos i usta. Dakle, ako nemate masku, onda mogu i alternativni načini zaštite – rekla je Danijela Pejić, savjetnica za medije u kabinetu predsjednika Vlade RS.

Odgovaraujući na pitanja novinara ko je taj ko odlučuje da li je neka poruka širenja panike i dezinfomacija, na osnovu čega neko može da bude sankcionisan, Pejićeva je rekla da je adresa za to MUP Srpske.

– Oni provode mjere i donose odluku da li neka informacija sa društvenih mreža spada u dezinformaciju i širenje panike. Mi u PR službi Vlade to ne odlučujemo – rekla je Pejićeva.

Ona je dodala da je od danas dostupna internet stranica www.koronavirususrpskoj.com na kojoj su objedinjene sve informacije koje daju institucije RS u vezi sa korona virusom. Na toj stranici će svaki dan u 15 časova biti objavljivani i lični podaci građana koji ne poštuju mjere izolacije.

PrethodniNOVI ZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
SlijedećiU PRIJEDORU NEMA NOVOZARAŽENIH, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 928 LICA (video)