18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

REŠIĆ: “BLANIK KUP” PROMOVIŠE I PRIJEDOR I SRPSKU

Najnovije vijesti

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je “Blanik kup”, koji će u subotu, 26. avgusta po 12. put biti održan na Aerodromu Urije u Prijedoru, jedinstven i važan sportski događaj koji Vlada Srpske podržava već sedmu godinu.
Rešićeva, koja je i potpredsjednik Organizacionog odbora 12. “Blanik kup 2017”, istakla je da je u organizacionom smislu sve spremno za održavanje ovog takmičenja i da Prijedor i Republika Srpska spremno dočekuju pilote-jedriličare iz svih krajeva svijeta.

“To je jedini takav kup u Republici Srpskoj i svima nam je važan jer na taj način promovišemo Prijedor i Republiku. Broj takmičara se stalno povećava i njihova bezbjednost nam je kao i uvijek na prvom mjestu i ove godine tome posvjećujemo najveću pažnju”, rekla je Rešićeva Srni.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj ovog sportskog događaja, tako da, osim Grada Prijedora, kao glavnog pokrovitelja, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske podržava “Blanik kup” sa 3.000 KM, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta sa 1.000 KM.

Kup će biti održan u tri konkurencije i to kao Prvenstvo Republike Srpske, na kojem učestvuju svi takmičari koji su članovi Vazduhoplovnog saveza Srpske, kao Prvenstvo BiH, na kojem učestvuju samo klubovi članovi Vazduhoplovnog saveza BiH i kao otvoreno prvenstvo na kojem učestvuju aeroklubovi po pozivu.

Direktor kupa Milan Marković potvrdio je da je do sada prijavljeno tridesetak pilota jedriličara iz Australije, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

“Budući da prijava traje i do same ceremonije otvaranja, očekujemo da broj jedriličara bude i veći”, rekao je Marković.

Organizator kupa je Aero klub “Prijedor”.

Dolazak takmičara na aerodrom “Urije” planiran je u subotu do 10.00 časova, svečano otvaranje kupa u 11.00 časova, a proglašenje pobjednika u 19.00 časova.

U okviru “Blanik kupa” biće održano i takmičenje u preciznom sletanju modela jedrilica.

Riječ o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

izvor: Srna