Zimski period je vrijeme kada su respiratorne infekcije naročito izražene, a najosjetljivija kategorija su djeca do pet godina starosti. Najčešći simptomi oboljenja su nervoza, nespavanje, smanjen apetit, te povišena tjelesna temperatura, koja može trajati i do 10 dana, kaže doktor Divna Milić, specijalista pedijatar. Roditeljima savjetuje da ne pokušavaju naglo sniziti temperaturu, korištenjem određenih medikamenata.

– Tek kada je temperatura preko 38.5 stepeni, ona se skida sa medikamentima. Ispod te vrijednosti temperature se ne skidaju. Temperatura je jedna odbrambena reakcija tijela i ukoliko se te temperatrure niže od 38.5 snižavaju sa medikamentima, onda se remeti odbrambena funkcija organizma, jer tijelo kroz tu infekciju stvara antitijela, koja će kasnije koristiti tom djetetu i štitiće ga – objašnjava ona.

Dodaje da se doktoru treba javiti kada ovakvo stanje potraje duže od četiri dana. Takođe, kako kaže, virusnim infekcijama podložnija su djeca koja borave u zadimljenim prostorijama, kao i ona koja imaju problem sa gojaznošću. – Ima još nešto što naše mlade majke dosta zapostavljaju, a to je dojenje. Dojenje je vrlo bitna stvar, koja povoljno utiče na razvoj imuniteta djeteta. Rađene su neke studije, koje su utvrdile da čak tri puta manje se razboljevaju djeca koja su dojenja. Naše majke danas lako zapostavljaju to dojenje – istakla je doktor Milić.

U najvećem broju slučajeva, virusi su ti koji uzrokuju infekcije. Kada su u pitanju preventivne mjere, savjet je da se, prije svega, vodi računa o ličnoj higijeni.

– S obzirom da brzinu širenja infekcija, prevencija i ne može dati velike rezultate, ali ipak treba primjeniti preventivne mjere, jer će one pomoći. Prvo što treba da uradimo jeste da učimo djecu da redovno peru ruke, da koriste jednokratne papirne maramice, da prljavim rukama ne diraju nos, usta, jer su to sve sluznice, gdje je direktan kontakt sa tim infektivnim materijalom, koji se može naći na rukama i na taj način virus brzo ulazi u tijelo i brzo se širi. Neophodno je i često provjetravanje prostorija  – savjetuje doktor Milić.

Vrlo je bitno i da roditelji slušaju savjete doktora, te da ne rade ništa na svoju ruku.

B.D.

PrethodniUSPJEH DŽUDISTA NA POJEDINAČNOM PRVENSTVU RS
SlijedećiABDIĆ I ĐAKOVIĆ O PROJEKTU “KESTEN” (video)