U Prijedoru je večeras održana Revija horova “Cijeli svijet – jedan hor” na kojoj je učestvovalo pet prijedorskih horova: horovi Osnovne i srednje muzičke škole “Savo Balaban”, hor Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić”, Ženski kamerni hor “A Vista” Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Doktor Mladen Stojanović” i hor Srpskog pjevačkog društva “Vila”.

Dirigent “A Viste” Branka Nastić Marčetić rekla je da djeluju već tri godine te da po treći put učestvuju na koncertu povodom Svjetskog dana horskog pjevanja.

– Zadovoljstvo je što možemo da doprinesemo ovakvoj jednoj manifestaciji koja se održava u cijelom svijetu. Večeras smo izveli makedonsku i srpsku pjesmu te jednu crnačku duhovnu kompoziciju. Iz godine u godinu sve više se okuplja horskih pjevača, od onih najmlađih do najstarije dobi. Mislim da svi uživaju u ovakvim nastupima i da su ponosni što mogu da pjevaju svom gradu – izjavila je Nastić Marčetićeva.

Mješoviti hor “Osman Džafić” izveo je pjesme “Pred Senkinom kućom” i “Karanfil”. Imaju tridesetak članova, a da su uživali u nastupu pred domaćom publikom u prepunoj sali Pozorišta Prijedor, potvrdila je članica hora Ajla Šljivar.

– Dugo već radimo i nastupamo. Imamo i dječicu i starije članove, dakle obuhvaćene su sve generacije. Naredni nastup imaćemo 21. decembra, povodom božićnih praznika – rekla je Ajla.

Grad Prijedor se od 2017. uključio u obilježavanje Svjetskog dana horskog pjevanja. Ove godine zadovoljstvo je tim veće, jer je festival horova “Zlatna vila” postao član Međunarodne federacije za horsku muziku, pod čijim pokroviteljstvom se od 1990. godine obilježava Svjetski dan horskog pjevanja. Organizator revijalnog koncerta je Gradska uprava Prijedor. Dirigentima prijedorskih horova koji su učestvovali na koncertu, gradonačelnik Milenko Đaković uručio je povelje za doprinos razvoju ove manifestacije i uopšte horske muzike. Đaković je podsjetio na bogatu tradiciju horskog pjevanja u gradu Prijedoru, dugu preko 130 godina.

– Već treću godinu ovom lijepom manifestacijom učestvujemo u obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja. Grad Prijedor se trudi da, u skladu sa svojim mogućnostima, što više podržava kulturu, umjetnost i sport kao i ostale društvene djelatnosti – rekao je Đaković.

On je najavio da će sledeće godine po prvi put zajedno biti organizovani  Festival horova „Zlatna vila“  i Međunarodni festival pozorišta. Svjetski dan horskog pjevanja obilježava se od 1990. godine, na drugu nedjelju u decembru. To je povod da horovi cijelog svijeta slave horsku pjesmu.

D. S.

PrethodniOd 15. decembra biće reaktiviran sistem javnog uzbunjivanja
SlijedećiO PRIJEDLOGU BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU 23. DECEMBRA