21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

REVOLUCIJA RUSKOG KULINARSTVA

Najnovije vijesti

Ruska jela i ruska kuhinja doživljavaju renesansu nakon uvođenja zapadnih sankcija, pa ruski prehrambeni sektor ne želi skoro ukidanje embarga, navode zapadni mediji.
Zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz inostranstva pogodila je ruske restorane, ali u Rusiji je došlo do “revolucije” u kulinarstvu, navodi Si-En-En.

Rusija ima bogatu tradiciju pripreme jela od malog broja namirnica.

Tu spadaju kajgana sa džemom, razne vrste hladnih jela i varivo okroška sa sastojcima “izmrvljenim do mikroskopske veličine”.

Šefovi kuhinja u restoranima našli su način da savladaju poteškoće u vezi sa embargom, okrenuvši se kulinarskoj kreativnosti iz sovjetskih vremena.

Rezultati ove revolucije u kulinarstvu su, istovremeno, i neobični i ukusni.

Kuvar Vladimir Muhin, jedan od lidera novog pokreta za upotrebu lokalnih proizvoda, u svom restoranu “Bijeli zec” u Moskvi eksperimentiše sa tradicionalnim ruskim jelima.

On pravi šči – hladni ekstrakt soka od kupusa sa dimljenom haringom i krastavcima, zajedno sa mesom dalekoistočnog raka i lakim prelivom od majoneza.

Do sada se najprefinjenija kuhinja u Moskvi povezivala sa uvoznim sastojcima, ali embargo je uticao na drugačije stanje stvari u mnogim elitnim restoranima.

Za Muhina su sankcije pravi poklon – on sada putuje po Rusiji u potrazi za “udaljenim blagom”, poput luka sa Jalte ili dalekoističnog morskog ježa.

“Rusi su prije embarga mislili da je strana hrana bolja. Sada se ponosimo onim što imamo”, ističe Muhin.

On planira da otvori novi restoran u kome će pažnju posvetiti isključivo domaćim proizvodima, prenosi “Ruska reč”.

srna