U zvaničnom, takmičarskom programu 15. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” učestvovaće pet pozorišta: Teatar “Kerempuh” iz Zagreba sa predstavom “Bilježnica Robija K”, Narodno pozorište iz Beograda sa “Balkanskim špijunom”, Hrvatsko narodno kazalište Mostar sa “Logorilijadom”, Narodno pozorište iz Subotice sa “Zlom ženom” i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sa komadom “Zločin i kazna”.

– U ovom trenutku je, zbog pandemije virusa korona, neizvjesno da li će Festival biti održan u naznačenom terminu, od 20. do 26. aprila. Mi radimo kao da će sve biti u redu, s tim da je Organizacioni odbor Manifestacije odredio rezervni termin održavanja “Zlatne vile” od 25. do 31. maja – rekao je direktor prijedorskog pozorišta Zoran Baroš. On dodaje da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, eskalacija virusa korona traje između sedam i devet nedjelja, pa je za očekivati da bi termin krajem maja bio moguć, ukoliko se stanje ne smiri ranije.

– Bude li prijeko potrebno, prolongiraćemo Festival za neko drugo vrijeme. U međuvremenu, idemo normalno sa svim operativnim aktivnostima, izuzev štampanja materijala. Tu se mora naznačiti termin i tačan datum, pa smo taj dio posla ostavili za period iza prvog aprila, nakon nove objave mjera Vlade RS –  rekao je Baroš na današnjoj konferenciji za novinare.

Van konkurencije biće izvedene dvije predstave: monodrama Zijaha Sokolovića “Lijevo, desno – glumac”, te premijerno “Sile u vazduhu” Pozorišta Prijedor. Baroš je rekao da su veoma zadovoljni programom koji je za ovogodišnji festival selektovao Marko Misirača. Ova manifestacija imaće i bogat prateći program sa književnim promocijama i izložbama. Žiri 15. “Zlatne vile” čine glumac i režiser Zijah Sokolović, predsjednik, te članovi Željko Hubač iz Beograda i Tomislav Čadež iz Zagreba. Predrezervaciju ulaznica za Festival “Zlatna vila”, građani mogu obaviti telefonom od ponedjeljka, 16. marta, do petka 3. aprila.

– Predrezervacija važi samo za komplete ulaznica. Cijena kompleta za svih sedam predstava koje će prijedorska publika moći pogledati u vrijeme Festivala je 60 KM, štoje zaista prihvatljiv iznos. Nakon tog termina, koji će biti i završni termin za podizanje kompleta karata, ostatak ulaznica ići će u slobodnu prodaju po cijenama  od po 12 KM za svaku predstavu, izuzev za predstavu Narodnog pozorišta iz Beograda, čija će cijena biti 15 KM. – rekao je Zoran Baroš.

Sve predrezervacije će vrijediti i u slučaju da Međunarodni festival pozorišta bude prolongiran za kraj maja. Ukupan budžet Festivala je 102.000 KM, a u tu sumu su uplanirana sredstva iz budžeta Grada Prijedora, resornog ministarstva, sponzorske nagrade i prihod od prodaje ulaznica.

D. S.

PrethodniU PRIJEDORU NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, DONESENE NOVE MJERE ZABRANE (video)
SlijedećiZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE