Iz Poreske uprave Republike Srpske podsjećaju da je 31. mart rok za podnošenje prijava za registrovano oružje za ovu godinu i pozivaju poreske obveznike da preuzmu popunjene prijave u nadležnim područnim jedinicama ove uprave. Poreska uprava popunjava obrazac “PP-RO” za poreske obveznike koji imaju registrovano oružje na osnovu podataka koje dobije od Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, a obveznici mogu na licu mjesta da utvrde ispravnost prijavljenih podataka kada podnesu prijavu.
Nakon što se uz stručnu pomoć poreskog službenika utvrdi ispravnost podnesenih prijava, poreski obveznici potpisuju preuzete prijave i jedan ovjeren primjerak zadržavaju za sebe, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske. Poreska uprava će zatim u službene evidencije unijeti podatke sa podnesenih prijava, čime se za obveznike utvrđuju obaveze u ovoj godini za registrovano oružje. Poreska uprava Republike Srpske s ciljem unapređenja usluga uvela je početkom ovog mjeseca mogućnost predispunjavanja poreskih prijava koju će u ime poreskih obveznika ubuduće popunjavati zaposleni u ovoj upravi.
“Ova nova mogućnost važan je korak ka ispunjenju jednog od glavnih ciljeva Poreske uprave u budućnosti, a to je pojednostavljenje procedura. U prvoj fazi ovog projekta ove prijave ćemo popunjavati samo za fizička lica koji su poreski obveznici”, navedeno je u saopštenju.
Protiv poreskih obveznika koji u zakonskom roku ne podnesu prijavu za registrovno oružje Poreska uprava će, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku, podnijeti prekršajne naloge sa propisanim iznosom novčanih kazni. Poreske administracije u BiH realizuju ove aktivnosti sa Švedskom poreskom upravom u okviru projekta pod nazivom “Jačanje kapaciteta poreskih administracija u BiH” koji je započet 2017. godine, a završetak je planiran krajem 2020. godine.

SRNA

PrethodniU NEDJELJU „POZDRAV PROLJEĆU“
SlijedećiDjeca sunca trebaju našu podršku