12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

MARKO I BOJAN RUBIKOVU KOCKU SLAŽU ČAK I NASLIJEPO

Najnovije vijesti

Jedan studira fiziku, drugi je srednjoškolac, učenik „Elektrotehničke“ škole, a zajednička im je strast prema Rubikovoj kocki koju slažu objema i jednom rukom, nogama, a povremeno to rade čak i naslijepo.  Suština je da to urade za što manje vremena i sa što manje poteza.

Prijedorčani Marko Vukadinović, budući fizičar i Bojan Perić budući student Elektrotehnike, imaju i svoje lične rekorde, pa je tako prvi stručnjak za „megaminks“,dvanaestostrani ekvivalent Rubikove kocke koju uvijek nosi sa sobom, a drugi obara rekorde u slaganju kocke s jednom rukom i nogama.

Marko Vukadinović, budući fizičar

Marko otkriva da je prije tri godine, kad je stigao u Banjaluku, na studije, bilo tek nekoliko zaljubljenika u Rubikovu  kocku. Danas ih je mnogo, mnogo više, a tu je i međunarodno takmičenje na kojem je ove godine najmlađi „cuber“  imao samo osam, a najstariji 40 godina. Marko kaže da više ne postoje ni samo kao FB stranica „Rubikova kocka Banjaluka“.

-Napravili smo i drugu stranicu  „Speedcubing Bosna i Hercegovina“. U BiH  trenutno ima bar nekoliko stotina „slagača“ a naše uputstvo za početnike  preko 20.tak hiljada pregleda. – kaže Marko koji je Rubikovu kocku do sada slagao u Osijeku, Beogradu, Zagrebu, a početkom juna te vještine će pokazati i na takmičenju u Podgorici.

Bojan Perić budući student Elektrotehnike

Njegovim stopama lagano ide i Bojan koji je za početak u svojoj „Elektrotehničkoj „ školi u Prijedoru osnovao i sekciju ljubitelja Rubikove kocke koja okuplja desetak članova. Obojica poručuju da im je cilj da za cijelu ovu priču zainteresuju što više ljudi, prvenstevno zbog novih druženja, ali i takmičenja, razmjene iskustava, novih slagalica i Rubikovih kocki… A bauk nije, ni složiti je naslijepo, mada na prvi pogled izgleda nemoguće  i rezervisano za tamo neke super ljude..

K.V.

Foto: Giga