Umjetnik iz rudnika, Miroslav Stakić, posljednje tri godine radi na projektu “Sedam veličanstvenih”. U njegovom ateljeu u Malom Palančištu, zatekli smo portrete velikih formata, a svaki od njih je priča za sebe.

– Ovo su portreti jako kvalitetnih ljudi, u karakternom smislu. To su moje radne kolege. Rudari. Portretisani su unazad tri godine, a još uvijek radim na ovom projektu. Veliki format, kao što vidite, veliki je izazov za sve slikare, pa tako i za mene. Veliki format do pojave impresionizma bio je rezervisan isključivo za vlastelu i vojskovođe. Nakon toga, predaje se, na neki način, običnim ljudima. Ovo su rudari koji se bore za svoju egzistenciju i u tome se ogleda njihova uzvišenost – kaže ovaj akademski slikar.

O tome Stakić razmišlja unazad 10 godina. O običnom čovjeku integrisanom u neoliberalni kapitalizam. On je svoje kolege fotografisao u momentu kada su završavali treću smjenu i njihove likove prenio na platno.

– Izučavam sociološke i psihološke momente običnog čovjeka u neoliberalnom kapitalizmu. Nažalost, radnici su danas robovi. Jer, ako imate ono što su imali robovi nekada, krov nad glavom i hranu, vi ste faktički rob. To je položaj današnjeg običnog radnika. On svojim ličnim primanjima može da podmiri samo troškove za režije, hranu i popratne sitnice, a o nekom luksuzu ne može ni da razmišlja – priča naš sagovornik.

Stakić i danas radi u rudniku. Umjetnost mu je kaže, lijek za dušu, a od rudarenja živi. Neki od ovih portreta nastajali su u njegovoj garaži, a sada je srećan što ima atelje.

– Napokon imam svoj atelje, jeste da je od grada udaljen nekih sedam kilometara, ali meni to savršeno odgovara. Ovdje imam svoj mir. Prostora ima i u gradskom jezgru, koji nije u upotrebi, a mogao bi biti iskorišten, naročito za umjetnike. A vjerujem da postoje mnogi umjetnici, kojima je potreban prostor za njihovo izražavanje. Ovim putem apel upućujem Gradskoj upravi da se takvi prostori ustupe ljudima koji se bave kreativnim radom – dodaje Miroslav.

Stakićevi portreti su dio jedne velike slagalice, koju planira da prikaže na izložbi. Za to čeka idealnu priliku i, naravno, adekvatan prostor.

M. Šodić

PrethodniMozzartov mjesec humanosti – pomoć štićenicima Doma u Prijedoru
SlijedećiRADNICI BRZE POŠTE OSUMNJIČENI DA SU FIRMU OŠTETILI ZA 11.450 KM