8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

Rudarski fakultet: OBILJEŽENE 22 GODINE RADA

Najnovije vijesti

U Prijedoru su danas obilježene 22 godine postojanja i Dan Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a najboljim diplomcima uručene su zlatne značke, dok su pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju ove visokoškolske ustanove uručene plakete i povelje. Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić podsjetio je na istorijat ove ustanove i najavio planove, među kojima su najvažniji internacionalizacija i razvoj međunarodne mobilnosti studenata i nastavnika. Malbašić je naveo izazove sa kojima se ovaj fakultet susreće, ističući da je na prvom mjestu činjenica da srednje škole ne obrazuju rudarsko-geološke tehničare.
“Takvih je u posljednje 24 godine u Republici Srpskoj samo tri generacije. Tu su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi objekta u kojem radimo, kao i nedostatak sistemskog rješenja za smještaj i ishranu studenata, budući da sada imamo samo prelazno rješenje”, rekao je Malbašić.


On je naglasio da se nakon dužeg niza godina konačno došlo do zakonskih izmjena kojima je i ustanovama, poput ove omogućeno učešće na tržištu kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije, te da ovaj fakultet u skorije vrijeme očekuje licence za tu djelatnost.
Na ovom fakultetu, na kojem je do danas diplomirao 131 student, postoje dva studijska programa prvog ciklusa – rudarstvo i geološko inženjerstvo, kao i jedan program drugog ciklusa – rudarsko-geološko inženjerstvo.
Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak rekao je da je banjalučki Univerzitet u martu ove godine reakreditovan i da je među 16 reakreditovanih studijskih programa i prijedorsko rudarstvo, a da za geološko inženjerstvo akreditacija slijedi, budući da ga pohađa tek prva generacija.
“Na ovom fakultetu je da učestvuje u promjenama i da obezbijedi da se na ovim prostorima ne ugasi rudarstvo”, poručio je Posavljak.
Prvi dekan Fakulteta Nadežda Ćalić rekla je da je misija ove ustanove značajna kako sa stanovišta edukacije, tako i za eksploataciju i geološka istraživanja. Ćalićeva je, obraćajući se prisutnima u ime svih dobitnika priznanja, izrazila zadovoljstvo postignućima u obrazovnom smislu i nezadovoljstvo manjkom saradnje sa privredom.
“Republika Srpska ima više od 50 mineralnih resursa i ugovore o koncesijama sa 90 privrednika, što potvrđuje potrebu za obrazovanje kadrova na ovom fakultetu, a saradnja sa privredom je bitna i za naučno-istraživački rad same ustanove”, navela je Ćalićeva.
Promovisana je monografija “10/22 Rudarskog fakulteta” u kojoj se prikazuju 22 godine rada ove visokoškolske ustanove i deset godina rada Rudarskog fakulteta u Prijedoru od osamostaljivanja, koji je ranije djelovao kao odjsek u okviru Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.
Svečanosti su prisustvovali savjetnik ministra prosvjete i kultura Republike Srpske Snježana Hrvaćanin, zamjenik gradonačelnik Prijedora Aleksandar Miljuš, kao i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, kompanije “Arselor Mital Prijedor”, Rudnika željezne rude “LJubija” i brojnih drugih poslovnih partnera prijedorskog Rudarskog fakulteta. U pratećem programu nastupio je hor prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban”, kojim je dirigovao profesor Goran Vuleta.

Tekst i foto SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!