Na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, u dva roka, upisano je svega 14 studenata. To je duplo manje od broja koji je na dva odsjeka planiran za ovu školsku godinu. Za desetak studenata ovog fakulteta obezbijeđen je povoljan smještaj, a za sve studente i jedan obrok. Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta, kaže da su se s novom upisnom godinom suočili sa starim problemom, nedovoljnim brojem upisanih studenata. Broj kandidata za jednu od dvije studijske grupe je minimalan. Smatra da je to odraz cjelokupnih zbivanja u BiH, kao i da bi pomoglo sistemsko rješenje smještaja i ishrane studenata.

– Iskreno se nadamo da će se nešto promijeniti u narednom periodu. Konkretno i za Rudarski fakultet. U 50 odsto slučajeva naši studenti su sa strane. Dosadašnje, improvizovano rješenje vezano za smještaj i ishranu dalo je određene rezultate, a sistemsko bi bilo pun pogodak – smatra Malbašić i podsjeća da se kvalifikacioni ispit za treći upisni rok polaže 23. septembra. U roku od dva dana, biće poznati rezultati. Konačan broj budućih studenata na Rudarskom fakultetu znaće se 27. septembra. U ponedjeljak, 30. septembra, počinje školska godina.

– Do sada je upisano 14 studenata. Mi imao po 15 kandidata na oba studijska programa, dakle ostalo je pola slobodnih mjesta – kaže Malbašić.

Riječ je o studijskim programima Rudarstva i Geološkog inženjerstva. Malbašić podsjeća da studentima koji su upisali ovaj fakultet, a dolaze u Prijedor iz nekih drugih mjesta, nude određene pogodnosti u vidu smještaja, dok pogodnosti ishrane mogu koristiti svi studenti. U svemu im je, kako navodi, pomogao i Grad.

– Studenti plaćaju smještaj 60 KM mjesečno, a preostali dio koji plaćamo Hotelu „Prijedor“ za taj broj zakupljenih soba, obezbijedio je Grad. Ukupna cijena po studentu je 150 maraka. Radnim danima obezbijedili smo im i ručak u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, koji studente košta marku i po – kaže Malbašić.

Prošle godine smještaj je koristilo šest studenata, a pogodnosti ishrane njih desetak . Isti broj ove godine može računati na smještaj. Na Rudarskom fakultetu u Prijedoru do sada su diplomirala 132 studenta. Samo njih petnaestak nije uspjelo naći posao.

 M. Z.

PrethodniDRUŽENJE ZAVIČAJNIH I SRPSKIH PJESNIKA IZ HRVATSKE (video)
SlijedećiPRIJEDOR IMA ŠTA DA PONUDI TURISTIMA