-3.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

RUDNIK “LJUBIJA” PRODATI ONOME KO ĆE SE BAVITI RUDARENJEM

Najnovije vijesti

Lider DNS-a Marko Pavić poručio je da će podršku ove partije dobiti onaj kupac Rudnika željezne rude “LJubija” koji će se baviti rudarenjem.
Pavić je naglasio da Prijedorčani i DNS žele da, ako se već prodaje rudnik, novi vlasnik bude neko ko će se baviti rudarenjem, otvoriti rudnik, zaposliti 300 radnika i osposobiti prugu od LJubije do Prijedora.

On je sinoć za Alternativnu televiziju ocijenio da se svi bave spekulacijama u vezi sa ovom temom, ali da DNS-u nije bitno ko će kupiti rudnik, već ko će raditi.

Pavić je podsjetio da je rudnik privatizovan 2004. godine i da ga je kupio “Arselor Mital”, te da 51 odsto kapitala pripada “Mitalu”, a 49 odsto rudniku “LJubija”, u okviru čega 65 odsto ima Republika Srpska.

“U ugovoru o privatizaciji napisano je da `Mital` ima sva eksploataciona i istraživačka prava na LJubiju, Tomašicu, Omarsku i Drenovaču”, naveo je Pavić.

On je rekao da Republika Srpska treba da dobije ono što joj pripada od 60 miliona KM neraspoređene dobiti, ali i ukazao da je odnos u upravnom odboru preduzeća takav da su tri člana “Mitalova”, a dva iz “LJubije”.

Govoreći o koaliciji sa SNSD-om i Socijalističkom partijom, Pavić je rekao da se na sastancima koalicije razgovara o unapređenju rada javnih preduzeća, a ne samo o kadrovskim rješenjima.

“Traži se takav rad koji će opravdati povjerenje koje su građani, a i vlast dali rukovodstvu javnih preduzeća. Prije svega, traži se odgovornost prema nacionalnim dobrima koje treba iskoristiti za unapređenje života u Republici Srpskoj”, rekao je Pavić.

On smatra da treba rješavati pitanje viška zaposlenih i da je i to predmet koalicionih razgovora, ali da ta pitanja trebaju rješavati rukovodstva i nadzorni odbori preduzeća.

Pavić je naveo da u Srpskoj vjerovatno ima stranačkih zapošljavanja, ali da to nije u obimu u kakvom se javnosti predstavlja.

On je rekao da se ekonomska kriza ne može riješiti zaduživanjima već stvaranjem nove vrijednosti kojom se mogu vraćati krediti, ali da je trenutna situacija takva da je zaduživanje neophodno.

Pavić je naglasio da je to rezultat i blokada sa nivoa BiH da se određena sredstva dostave Republici Srpskoj, s ciljem destabilizovanja vlasti u Srpskoj, a što je išlo na štetu građana.

On u stvaranju nove vrijednosti, ulaganju kapaciteta i zapošljavanju vidi i rješenje za ostanak mladih na ovim prostorima.

Pavić je rekao da bi i Evropa trebalo više da pomogne u stvaranju tih uslova, a manje da se bavi pitanjima u vezi sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, poput sankcija i njegovih reagovanja na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića ili drugim pitanjima koja nisu bitna za život građana u BiH.

izvor: Srna