Rukomet je nekako sudbinski povezao simpatičnu Ukrajinku Olgu Kisil –Kunovac i Prijedor. U grad na Sani stigla je prije 16 godina. Sa samo jednom željom da igra rukomet, ali zaljubila se, kako šarmantno kaže „ A u koga drugog do u rukmetaša“, udala i stvorila porodicu. U međuvremenu je uz rukomet, koji je i u prošloj sezoni igrala za jedan Omladinski klub iz Cazina, počela da se bavi izradom rukotvorina. I to prilično originalnih, a ideja je stigla iz Olgine rodne Ukrajine.

–Majka mi je rekla da jedna njena komšinica koristi novinski papir za izradu korpi i ukrasa…Tako sam počela. U početku su to bile manje korpe, bilo je naravno i igrešaka, no sad ide dobro- kaže Olga koja od papira pravi igračke, manje i veće ukrasne korpe, velike korpe za veš, a u ponudi su i zidni satovi, pa čak i manji komadi namještaja, poput jednog stalka kojeg je nedavno izradila.

U posljednje vrijeme sarađuje i sa cvjećarama kojim nudi korpe za cvjetne aranžmane, a vješta je i u izradi cipela, božićnjih i vaskršnjih ukrasa. U cijeloj priči trudi se da ispoštuje kupca.

-Nedavno sam za jednu ženu napravila veliku cipelu u kojoj drži čarape. Ima dosta i neobičnih želja, no neke moje korpe su kao poklon otišle za Italiju, Kanadu, Ameriku… Sve počinje od štapića kojeg pravim od manjeg komada novinskog papira. Koristim pri tom iglu za štrikanje, obično tanju, jer su rukotvorine ljepše od tanjih štapića. Potom ih pletem, onda premažem ljepilom kako bi bile čvršće, bojim i ukrašavam po želji mušterija ili po nekoj mojoj ili suprugovoj ideji- kaže Olga i dodaje da joj u poslu s rukotvorinama nesebično pomaže suprug.

Inače Olga sa svojom užom porodicom, roditeljima i sestrom, redovno kontaktira putem Skajpa. U Ukrajini je bila prije tri godine, a njeni najbliži još nikako u Prijedoru, mada bi kako kaže voljela da upoznaju grad u kojem se zaljubila i u kojem redovno na pojedinim turističkim manifestacijama izlaže i prodaje rukotvorine iz svoje kućne radionice.

KV

foto: Giga

PrethodniVJERAN HRONIČAR GRADA, NAPRAVIO PREKO 130.000 SJAJNIH FOTOGRAFIJA (FOTO)
SlijedećiU SKUPŠTINU NE UVODITI CIRKUS VEĆ DIJALOG