Prijedorčanin Predrag Dabić jedini je u RS koji je napravio svoj prvi automobil na struju. Za te namjene poslužio je citroen star 35 godina kojeg  uz elektro motor  pokreće dvanaest akumulatora.

Osam ih se nalazi u predem a četiri u gepeku  automobila koji razvija brzinu od nekih 80 tak kilometara po satu. Ako uspije da ga registruje onda će to biti pravi posao u koji je ovaj prijedorski automehaničar, ne računa li se kupovina citroena uložio oko 4.000  maraka.

Elektro motor je pozajmljen  iz jednog villjuškara, a  cijeli posao na doradi citorena, koji je postao automobil budućnosti, trajao je oko mjesec dana. Eleketromobil je sad parkiran pred Dabićevom automehaničarskom radnjom, jer  još nije registrovan, pa ga vlasnik vozi malo niz a malo uz ulicu u kojoj je nastao. I to uglavnom kad to zatraže znatiželjnici poput novinara, a povremeno u njemu skokne  i do vikendice.  Volio bi da je drugačije, no ne zna kako da riješi problem s registracijom.

– Imao  sam jedan stari auto, pokušali smo malo da radimo sa strujom, jer mi je želja bila da napravim električni auto. To više nije  nešto spektakularano, auta na struju se voze već desetak godina. Neki su ga ljudi napravili u Hrvatskoj, Srbiji, jedan čovjek u Tuzli. Ovo je prvi ovakav automobil  u RS.  Pokreće ga elektro motor koji smo uzeli iz viljuškara  Rade Končar“… ima tu  još malo dorade, prerade i  ispalo je praktično da je auto sto odsto tehničko ispravan, jedino što  sad imamo problem sa registracijom i oko papira“, kaže ovaj majstor.

Suština cijele priče je ta da su citorenu htjeli „da udahnu malo duše“. I uspjeli su jer bez problema postiže brzinu od 75 kilometara na  satu. Nekad ide i malo brže. Što je najvažnije svog vlasnika još ni jednom nije iznevjerio, a da sve bude zanimljivo automobil nema klasičnog paljenja i nema kvačila. Čim se da kontakt on je  odmah  startan i nečujan u šta smo se uvjerili na licu mjesta.

„Trenutno  može preći oko 80 kilometara bez punjenja, odem do vikendice dok ga još ne registrujem… Za  punjenje akumulatora posebnim punjačem treba oko dva sata i opet je u pogonu, Maksimalna brzina mu je oko 75 do 78 kilometara, bitno je da radi, fercera bez greške. Ako uspijem da ga registrujem planiram napraviti još nešto savremnije“, kaže Predrag  kojeg  je u nekoj jeftinoj varijanti  pretvaranje običnog u električni citroen  koštalo oko 4.000 maraka.

Citroen je kupio od nekog djeda i platio ga oko 1.000 maraka. U odličnom je stanju, sa mnogo origalnih dijelova, počev od siceva do većine šrafčića.  Predragu ovo  nije prvi izum jer je prije tri godine od starog forda napravio gliser kojim je stigao čak do Beograda. Gliser je trenutno na Adi Ciganliji i u voznom je stanju.

M.Z.

foto: Giga

PrethodniBEZ SAVREMENE TEHNOLOGIJE NEMA USPJEHA (FOTO+VIDEO)
SlijedećiU SAOBRAĆAJNOJ NEZGODI NA SVALAMA NEMA POVRIJEĐENIH