Više od 200 učenika iz deset osnovnih škola s područja Prijedora i Oštre Luke, njihovi nastavnici i prosvjetni radnici iz Sanskog Mosta danas su, deveti put zaredom, u organizaciji Nansen dijalog centra Prijedor (NDC)  obilježili Međunarodni dan mira. Uz poruke „Glasno za mir“ i „Mir je naš izbor“ prodefilovali su glavnom gradskom ulicom i poruke mira iscrtali na trgu. Steinar Bryn iz norveškog Lillehamera, osnivač Nansen mreže i počasni građanin Prijedora, rekao je da je ovo dešavanje u Prijedoru jedno od tri najbolja u cijeloj godini. – Na putovanjima često srećem ljude koji kažu da su odavde otišli zbog boljeg života. Ono što vidim danas šalje potpuno drugačiju sliku. Vidim stotine djece koja su sretna što su ovdje, koja uživaju u ovom trenutku.

Ova djeca pokazuju optimizam prema budućnosti – rekao je Bryn.

Učesnike manifestacije pozdravio je  Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, koji je rekao da svi s trga imaju samo jednu poruku, da mir požele cijelom svijetu. – Grad Prijedor je grad tolerancije i mira, u koji su dobrodošli svi dobronamjerni ljudi. Ovo je prilika da cijelom svijetu od srca uputimo poruke mira – rekao je gradonačelnik Đaković.

Manifestaciji obilježavanja Dana mira prisustvovali su i predstavnici OSCE-a, EUFOR-a, EU, lokalnih nevladinih organizacija, gradske administracije, direktori škola te članovi Nansen koordinacionog odbora i brojni građani Prijedora. Projekat „Glasno za mir“ realizuje se uz podršku Ambasade SAD u BiH.

M.Z.

PrethodniODRŽAN POETSKI ČAS NA MRAKOVICI
SlijedećiOBILJEŽEN DAN ČETE MAJORA ZORANA KARLICE