-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

“ŠA FEST”: VULIĆU URUČENA NAGRADA ZA NAJBOLJU PRIČU

Najnovije vijesti

Uručivanjem priznanja pobjednicima konkursa ”ŠA tekst”, u Prijedoru je otvoren ”ŠA fest”. Predstavljen je i sadržajan program ovogodišnje manifestacije koja se održava po četvrti put.

Banjalučanin Milan Vulić sa pričom ”Pomen”, pobjednik je ovogodišnjeg konkursa ”ŠA tekst”. On se bavio temom koja je trenutno najaktuelnija, a to je kopanje uglja u Bistrici koje dovodi, kako Vulić kaže, do toga da se izbriše jedno selo pod Kozarom.

”Mi za jedan sitan ćar uništavamo nešto što može da nam dugotrajno bude na korist. Za nešto što će vrlo kratkoročno donijeti neku dobit, mi uništavamo jednu eko-sredinu, jedno naselje, 150 porodica, da bi neko sutra ostavio neku golet koja neće biti iskoristiva nikome ”, rekao je Vulić.

Konkurs ”ŠA tekst” prvi put je raspisan ove godine, a učestvovalo je 26 radova, pa zbog toga stručni žiri nije imao lak zadatak. Konkurs su zajednički organizovali Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Organizacioni tim “ŠA festa”.

Otvorena je i likovna “Ša kolonija”  u organizaciji prijedorskog Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, u kojoj učestvuje 12 lokalnih slikara. “Cilj kolonije je da učesnici povežu likovnu i muzičku scenu budući da je Dalibor Popović Mikša bio i likovni umjetnik i muzičar”, kaže predsjednica Udruženja Milica Tošić.

Na Malom gradskom trgu mališani su uživali u edukativno-zabavnom programu “ŠA kids sa Haos majstorima!”, na kojem se pojavio i jedan – robot. Na istom mjestu i danas će biti održana repriza ovog programa sa početkom u 20.00 časova.

Sinoć je održan i nastup komičara Dragana Marinkovića Mace, za koji se u Kafe klubu “Marina” tražilo mjesto više.

“ŠA fest” svečano je otvorio vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić. “Prijedor je prepoznatljiv po ‘ŠA Festu’. Gradska uprava to jasno prepoznaje i ovaj festival podržava i podržavaće u budućnosti”, poručio je Milješić.

‘Generalni pokrovitelj “ŠA festa” je Kabinet predsjednika Republike Srpske, a pokrovitelj grad Prijedor. “ŠA fest” traje do 29. jula.

V. N.