6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

SA SAFETINIM BUBREGOM NIJAZ STIGAO I DO AMERIKE

Najnovije vijesti

Nijaz  Zubanović, mještanin Donje Ljubije, kojem je supruga Safeta prije godinu i po dana nesebično darovala svoj bubreg otputovao je u Ameriku, u Sent Luis koji je od Prijedora udaljen 8.205 km vazdušne linije.

Nijaz je dugo čekao na posjetu bratu Samiru koji ga je uz veliki transparent na kojem je pisalo „Nikad ne odustaj“ (Never give up) dočekao na aerodromu. Bila je to, kako nam priča Safeta, dugo planirana posjeta u kojoj je Nijazu koji se u 28 godina skladnog braka od svoje Safete odvajao samo onda kad je baš morao, kad je bio u bolnici, najteže je palo to što Safeta nije s njim u Americi.

-To mi stalno ponavlja dok razgovoramo, ali biće prilike i da odemo zajedno. Znam da mu je to najteže, kao i meni  jer nas dvoje smo uvijek skupa, baš kao „krpica i flekica“. Imamo prekrasan brak. Eto neki dan je bio Dan zaljubljenih, a to je kod nas dvoje ne jedan nego sve i jedan dan u godini – kaže Safeta koja se sa svojim Nijazom čuje svaki dan. Nekad i po nekoliko puta.

Sretna je što je Nijaz otišao da vidi brata koji je s njim u vrijeme dok je bio bolestan bio u svakom mogućem trenutku. Pomagao mu, bodrio ga, organizovao i humanitarne akcije,  jednostavno bio svim srcem uz njega…

-Nemamo riječi kojim bi mu se zahvalili. I ne samo njemu, već brojnim koji su nam pomogli. To nikad ne zaboravljamo. U Sent Luisu ga je dočekala fešta koju su za njega pripremili Ljubijanci koji tamo borave, ali i brojni koji su mu pomagali.

Brat  Samir ima kompaniju s kamionima pa ovih dana moj Nijaz puni dušu, jer upravo tim kamionima obilazi Ameriku uzduž i poprijeko. I što je najvažnije dobro se osjeća, jer smo negdje pred put uradili sve nalaze i poslali na Kliniku u Francusku, a profesor Rostaing koji nas je operisao, za sat vremena nam je odgovorio da moj Nijaz može putovati. Iz Amerike Nijaz se vraća 21. marta, a ja ću ga čekati u Zagrebu na aerodromu – kaže Safeta koja je i ovaj put pozvala sve ljude da potpisuju donorske kartice, jer na taj način mogu spasiti ne samo jedan već pet života.

izvor: Avaz/Kozarski