3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

SA SKUPA “BRANIMO SRPSKU” PORUČENO: STOJIMO UZ INSTITUCIJE SRPSKE I NJENOG PREDSJEDNIKA (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je održan narodni skup “Branimo Srpsku” koji je organizovan s ciljem pružanja podrške institucijama Republike Srpske u odbrani nadležnosti. Pritiscima je najviše izložen presjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, a skup u Prijedoru pokazao je da narod stoji uz njega, jedna je od poruka.

“Cijela situacije je dovedena do apsurda, u kojoj je jedan neizabrani stranac kreirao zakonsko rješenje i na osnovu tog zakonskog rješenja je rekao da onaj ko ne sluša tog visokog predstavnika, koji se postavlja iznad demokratksi izabranih institucija, da taj neko treba da ide u zatvor. Ja mislim da time pokazuje nemoć, ali i lošu namjeru kada je u pitanju BiH”, rekla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Srbi su svoju sudbinu iskrojili devedesetih godina, krvlju platili stvaranje Republike Srpske i branićemo je do kraja, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Jedna dobra okolnost za Republiku Srpsku je to što već od sutra Savjetom bezbjednosti UN-a predsjedava Kina i danas sam uputio naš izvještaj kineksom predstavniku u Savjetu bezbjednosti, kako bi mogli da iznesu pravu istinu o stanju u BiH. Ne može se lažnim procesima i lažnim ljudima krojiti sudbina srpskog naroda u BiH”, dodao je on.

Srpski narod više neće da ćuti i jasno poručujemo da smo uz institucije Republike Srpske i predsjednika. Srbe je u pošlosti sačuvalo jedinstvo, a tako će biti i sada, rekao je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.

“Svima je jasno šta se ovdje dešava. Cilj im je napad na instituciju predsjednika Republike Srpske, da “smaknu” predsjendika Milorada Dodika i da nema Republike Srpske. Jasno je da političko Sarajevo, potpomognuto dijelom Međunarodne zajednice montira političke procese protiv našeg rukovodstva, a krajnji cilj je da nam otmu nadležnosti”, poručio je Javor.

Od Republike Srpske traži se da potpiše političku kapitulaciju i da u BiH budemo građani drugog reda, a mi na to ne pristajemo, istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republiek Srpske.

“Mi stojimo u prvom redu, nećemo potpisati kapitulaciju, dokazaćemo da su drugorazredni političari, koji su samozvanci bez rješenja badležnih institucija iz Savjeta bezbjednosti, pokušali da potčine jedan narod i bićemo svjedoci da nisu uspjeli”, stav je Nenada Stevandića.

BiH je 28 godina izložena manipulacijama od strane međunarodnih faktora. Protivimo se suđenju institucijama Republike Srpske i njenon predsjedniku, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

“Smatra da ovaj proces protiv Milorada Dodika nema nikakav smisao, da je on bespravan i da ga treba zaustaviti. Trebamo se vratiti u fazu razgovora i građenja stabilnosti, radi bolje budućnosti svih u ovoj zemlji”, dodaje on.

Mitingu “Branimo Srpsku” prisustvovao je veliki broj građana iz lokalnih zajednica prijedorske regije.

B.D.