22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

SAČUVATI RADNA MJESTA I OMOGUĆITI NASTAVAK RUDARENJA

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, gradonačelnika Prijedora, predstavnika kompanije „Arcelor Mittal“ i sindikalnih organizacija. Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske, Obrad Belenzada, i ovaj put izrazio je zabrinutost za sudbinu oko 300 radnika kompanije „Arcelor Mittal“. Od rukovodstva traži da pod hitno pronađu rješenje za ovaj problem, kako radnici ne bi ostali bez posla i kako bi se nastavilo rudarenje u Prijedoru.

-Naš cilj je da ne dođe do smanjenja broja radnika i da se nastavi rudarenje. Na drugima je da o tome odluče. Dogovorili smo se da se do ponedjeljka održi još jedan sastanak, da se međusobni sporovi koji postoje između “Mittala” i Vlade RS počnu rješavati. Od “Mittala” tražimo da obustave odluku o smanjenju broja radnika – poručio je Belenzada.

Ukoliko dođe do otpuštanja radnika, iz sindikalnih organizacija poručuju da će posegnuti za drugim mjerama, u skladu sa Zakonom. Saša Kukolj, predsjednik Sindikalne organizacije preduzeća “Arcelor Mittal”, kaže da će ova organizacija učiniti sve što je u njihovoj moći da ne dođe do otpuštanja radnika.

-Mi, kao sindikat, ćemo nastaviti sa pritiscima i na jednu i na drugu stranu da što prije dođu do rješenja. Nećemo im dati prostor za odugovlačenje, pa da dođemo u situaciju da 1. septembra radnici budu šteta – rekao je on.

Zabrinutost su izrazili i u kompaniji „Arcelor Mittal“. Bidžu Nair, predsjednik Upravnog odbora tog preduzeća, tvrdi da je njihov cilj nastavak poslovanja u Prijedoru.

-Mi želimo da produžimo rad rudnika u Prijedoru. Kompanija smo koja se bavi proizvodnjom čelika i rudarstva i uvijek ćemo željeti da se bavimo time – istakao je Nair.

„Arcelor Mittal“ je privatno vlasništvo i oni sami odlučuju o svojoj budućnosti, poručuje ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.  Dodaje da je neophodno pozabaviti se stvaranjem uslova za nastavak rudarske proizvodnje.

– To je ono što treba da radimo zajedno, i mi iz Vlade, a najviše “Mittal”, u smislu da pokaže spremnost u definisanju načina kako da nastavimo proizvodnju rude na području Prijedora. To se, prije svega, odnosi na to kako nastaviti istraživanja na ovom području i kako nastaviti proizvodnju na području Ljubije – dodao je Đokić.

Prijedor ima rudna bogatstva i budućnost ovog grada je u rudarenju, smatra gradonačelnik Milenko Đaković. Potrebno je, kaže, da Vlada i „Mittal“ pronađu rješenje za to. – Naša želja je da se ne desi situacija da radnici ostaju bez posla, već da dođe do povećanja zapošljavanja, da se produži eksploatacija rude i da se stvore uslovi da se ispitaju nova nalazišta. Svi pokazatelji govore da ovdje ima još nalazišta rude i da se tradicionalna aktivnost rudaranja može odvijati i dalje – izjavio je Đaković.

Učesnici današnjeg sastanka najavili su novo zasjedanje za nekoliko dana.

B.D.