10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

SAMI LIJEČE PERAD, GOLUBOVE, ZMIJE, GUŠTERE, TARANTULE…

Najnovije vijesti

Uzgajivači peradi, sitnih i egzotičnih životinja uglavnom sami liječe svoje ljubimce – perad, golubove, zmije, guštere, tarantule, jer u Prijedoru i okolnim mjestima nema specijalne ambulante za male životinje koja bi im pomogla.

Mladen Goronjić, predsjednik Sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” i vlasnik mini ZOO vrta u Gornjim Orlovcima, u kojem najviše ima ukrasne peradi, kaže da im je to trenutno veliki problem.

– Po struci sam veterinarski tehničar, dakle, imam nešto predznanja, ali i iskustva, jer se ovim, uslovno rečeno, hobijem bavim više od 20 godina. Svi se uglavnom snalazimo. Savjete o liječenju tražimo putem društvenih mreža, od sličnih društava, i to mahom iz Srbije, jer tamo ima veterinara koji su se specijalizovali i za liječenje sitnih životinja – kaže Goronjić.

Naglašava da je najbolja prevencija pravovremeno vakcinisanje životinja i, naravno, higijena objekata u kojim borave.

– To je mnogo jeftinije od liječenja, jer su neki lijekovi koji se kod nas ne mogu nabaviti prilično skupi. Nekako se ipak nadamo da će se neki od prijedorskih veterinara specijalizovati i za liječenje sitnih životinja – kaže Goronjić i dodaje da je “Golub” okupio oko 70 članova.

Ne dolaze samo iz Prijedora već i okolnih mjesta, poput Kozarske Dubice, Oštre Luke, Kostajnice, ali i iz Trebinja, Gacka, Bileće, gdje ne postoji društvo koje bi ih okupljalo.

Goronjić ističe da je primijetio da se djeca više plaše ukrasne peradi nego zmija i guštera.

– To sam vidio na našim izložbama. Nelogično jeste, ali je zaista tako. Možda zato što pred drugarima ne žele pokazati kako se plaše zmija – kaže Goronjić.

KV

foto: Giga