21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

SANA OKOVANA LEDOM, RIBA SE „GRIJE“ U JATIMA (FOTO)

Najnovije vijesti

Minusi i nezapamćena hladnoća zaledili su i rijeku Sanu čiji samo središnji dio nije okovan ledom. Sana je pod ledom bila prije pet godina, a  potpuno po riječima starijih Prijedorčana daleke 1974 godine. Neki, po riječima Igora Ostojića  pamte i priče po kojim su se Sanom, saonicama u kojim su bili upregnuti volovi nekad davno prevozila čak i drva.

Igora Ostojića
Igora Ostojića

– Kruže priče kako je mom djedu zaleđenom Sanom drva od Rasavaca do Prijedora dovlačio njegov rođak Đurađ Ostojić. Sa  saonicama koje su vukli volovi. Toliko je led bio čvrst-kaže Igor.

Uz rijeku Sanu danas je bio i ronilac Vanja Rađenović.  Ukoliko minusi potraju a led opstane najavljuje ronjenje pod ledom.

Vanja Rađenović
Vanja Rađenović

-Ukoliko se ovakvo vrijeme bar još malo zadrži punimo boce i zaronićemo pod led. Osjećaj je fantastičan, izazov, puni adrenalin, a s druge strane nije ni malo ugodno, jer je slaba vidljivost i ne možeš da izroniš baš kad hoćeš. Ipak, jači je adrenalin- kaže Vanja koji bi ove godine prvi put zaronio pod ledom okovanu Sanu.  Sana pod ledom zanimljiva je i ribarima. Milorad Kljajić, dugogodišnji strastveni ribolovac zna „da je riba u rijeci sad u jatima“.

Milorad Kljajić
Milorad Kljajić

-Zato što je i njoj hladno. Sad je u zimovniku i na mjestima gdje je voda najdublja. Može se i pecati između ova dva leda i to na plovak- kaže Kljajić. Poručuje da mu  zima  ne smeta, jer su, „ u ovo doba godine bolji  mraz i hladnoća nego plusevi i jugo.“ „A i godina bi zbog zime trebala biti bolja“, kaže ribolavac i Prijedorčane savjetuje da čuvaju rijeku i prirodu, jer je to pravo bogatstvo.

Petar Mrđa
Petar Mrđa

Petar Mrđa se sjeća da je Sanu zaleđenu, ali potpuno, vidio  i daleke 1974 godine. Tad se preko leda  moglo i preći s jedne na drugu obalu rijeke.

Više fotografija možete pogledati OVDJE!!!

K.V.

Foto: Dragan Stojnić Giga