3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

SANA U OPADANJU

Najnovije vijesti

Iako se Sana od sinoć povlači, u Prijedoru je i dalje zaplavljeno oko osamdeset kuća i značajan dio poljoprivrednih površina. Dok jedni čiste domaćinstva od posljedica poplava, drugi strahuju da bi se voda mogla vratiti.

Koviljka Pekija iz naselja Raškovac sinoć nije mogla da izađe iz kuće, a juče je vatrogasnim čamcem prelazila do puta. Danas čisti dvorište nakon povlačenja vode.

– Od 2014. godine nije ovako bilo. Međutim, ovaj put je krenulo od Kožare  i to je počelo potapati. Sve stvari smo digli i mi ih ne smijemo vraćati, bojimo se da će se voda vratiti – kaže Koviljka.

Sana je za 30 centimetara niža od najviše tačke dostignute prethodnih dana, a koja je iznosila 454 centimetara. Nadležni su spremni da preduzmu sve mjere kako bi pomogli stanovništvu nakon povlačenja vode.

– Računamo da ćemo vjerovatno sutra, kada se voda povuče u svoje korito, imati ispumpavanje kod podrumskih prostorija ili zaplavljenih dijelova, odnosno iz depresija izvlačimo vodu – kaže komandir TVJ Prijedor Nebojša Miljuš.

Iako se Sana povlači, na Bukovoj Kosi i u Jelovcu klizišta su i dalje prijetnja za dva domaćinstva. Put Bišćani – Prijedor još je neprohodan. Nadležni očekuju da će se voda potpuno povući do večernjih časova. Parapetni zid u Tukovima i mnogi projekti spriječili su poplave većih razmjera.

– Skupština grada Prijedora i gradonačelnik su, shvatajući ozbiljnost situacije, donijeli ozbiljan program sprovođenja preventivnih mjera na regulaciji vodotoka i zajedno sa Direkcijom za vode RS realizovani su značajni projekti u smislu regulacije vodotoka rijeke Sane, Gomjenice i kanala Berek – naglasio je načelnik Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora, Dušan Vranješ.

Vatrogasci su u Gomjenici, prethodnih dana, vršili ispumpavanje vode koja je prijetila da prodre do objekta područne osnovne škole u ovom naselju. Iako se voda posljednjih 24 časa povlači, dežurne službe narednih dana imaju pune ruke posla, a šteta bi trebalo da bude procijenjena kada se Sana potpuno vrati u korito.

I. Pekarić