-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

SAOBRAĆAJNI ZNAKOVI NA METI VANDALA

Najnovije vijesti

Uništavanje saobraćajnih znakova na području Prijedora svakodnevna je pojava.  Kaže ovo Aleksandar Jeftić, šef gradskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge, po čijim je saznanjima skoro svaki saobraćajni znak na nekakav način oštećen i samim tim tako označen.

Aleksandar Jeftić
Aleksandar Jeftić, šef gradskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge

-Obično fizički ili lijepljenjem naljepnica iza kojih najčešće stoje neke navijačke skupine. Skoro svaki saobraćajni znak koja se može dohvatiti, od dva metra visine, je išaran ili je na njemu nešto nalijepljeno – kaže Jeftić i dodaje da su na meti vandala najčešće saobraćajni znakovi koji se nalaze u široj zoni centra grada, ali i u prijedorskim prigradskim naseljima poput Pećana, Gomjenice, Tukova, Urija… Rjeđe se uništavaju oni u seoskim sredinama, osim kad nije riječ o nekoj saobraćajnoj nesreći.

-Prema našim saznanjima oštećenja su najviše koncentrisama u blizini škola, sportskih centara, gdje su i najčešće putanje tih kako ih zovu „starijih maloljetnika“. Godišnje postavimo oko 120 saobraćajnih znakova, a od tog broja mijenjamo  ili popravljamo 30 odsto – kaže Jeftić.

Slučajevi da neko plaća štetu za uništen znak su prilično rijetki i obično se vezuju za evidentirane  saobraćajne nesreće kada osiguravajuće kuće namiruju i tu vrstu štete.

-Ipak mnogo takvih slučajeva prođe neprimijećeno tako da znakove popravljamo o trošku grada. Grad Prijedor godišnje za postavljanje i popravku saobraćajnih znakova iz bužeta izdvaja oko 30.000 maraka od čega na opravku ode oko pet do šest hiljada – kaže Jeftić i dodaje da se slično dešava u i drugim gradovima.

Razlika je u visini sume koja se troši za obnavljanje saobraćajnih znakova, a isto da vandalsko uništavanje saobaćajnih znakova može predstavljati velik problem za vozače, pogotovo one koji u Prijedor dolaze sa strane.

Zvuči prosto nevjerovatno, ali su neki krali saobraćajne znakove i od njih pravili TV antene. Neki su korišteni kao poklopci… Pojedini su znak, iz samo njima poznatih razloga, otkidali i bacali odmah pored stuba, a bilo je i nekoliko slučajeva gdje su saobraćajne znakove otkrivali i na otpadu.

-Obično „usitnjeni“ do neprepoznatljivosti. No, to je sad mnogo rjeđe, jer su nakon posjeta policije i vlasnici otkupnih stanica vrlo oprezni, pa paze da se u robi koja im se nudi ne nađe ni najmanji trag znakova – kaže Jeftić.

KV

foto: Giga