-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

Sastanak kod predsjednika Srpske: Jasna poruka Ustavnom sudu

Najnovije vijesti

Ustavni sud BiH do petka da ukine jučerašnju odluku i donese novu kojom neće odlučivati o bilo kom pitanju dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BIH. U suprotnom, tražiću mišljenje Ustavnog Suda Republike Srpske o ovoj situaciji i položaju Srpske, kaže Milorad Dodik. Zakazaće se i posebna sjednica Parlamenta na kojoj će se pokrenuti usvajanje novog Ustava Srpske. Ustavni Sud je, kaže Dodik, antiustavna institucija na nivou BiH.

“Ova odluka koja je juče donesena liči na onu iz ‘91. godine kada je parlament odlučio, a ja sam isto tada bio, da većinom Muslimani i Hrvati tada donose odluke mimo Srba i znamo šta je bilo poslije toga ali poslije ovih naših odluka neće se to desiti nego će se desiti odluke koje će se na bazi izrade novog Ustava Republike Srpske jasno afirmisati državnost Republike Srspke i na taj način ćemo naravno političkim sredstvima zaštiti Dejtonska prava”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ustavni sud BiH godinama proizvodi pravnu nesigurnost, kaže Željka Cvijanović. Sa ostalim strancima u BiH, najviše OHR-om, prebacuju nas iz jednog u drugi eksperiment. Pogazili su svoju osnovnu misiju. 

“Oni ne uživaju nikakav kredibilitet niti imaju kakvu podršku u okviru građanstva i građana koji tu instituciju ne doživljavaju kao insituciju gdje se štiti Ustav, nego mjesto na kojem se manipuliše, da bi se prekrajalo ono što jeste Ustav”, poručuje srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ustavni sud BiH donosi neustavnu odluku i time pokazuje bahatost. Misle da mogu da rade šta žele ali moraju da znaju da su isključivi krivci za budućnost BiH, kaže premijer. 

“Šta je poruka BiH i Republici Srpskoj da u BiH ne treba jedna polovina, ne treba 49 odsto BiH, niste nam potrebni okej hvala, niste ni vi nama. Zašto se kukavički krijete iza nekih drugih ambasada, savjetodavaca”, upitao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Najvažnije je da Republika Srspka djeluje institucionalno i pravno. Ona je stvorena da štiti interese srpskog naroda i svih građana i ona će to uraditi. 

“Nevjerovatno da akademski građani krše pravila koja su sami uspostavili samo zato da bi napakostili Republici Srpskoj”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Republika Srspka nikada neće dozvoliti otimanje njene imovine, niko je neće ugrožavati, niti će popustiti pod domaćim i stranim pritiscima. Ne postoji telefon sa koga nas neko može nazvati i reći nam da povučemo današnje zaključke, jasna je poruka iz Republike Srspke.ATV