Gimnazija “Sveti Sava” obilježila je danas Savindan, Dan škole i školsku slavu. Učenici su priredili bogat program. Svetosavski duh i danas treba biti ideja vodilja prosvjetnim radnicima, poručio je Veljko Janjetović, direktor prijedorske Gimnazije. – Ovo je veoma bitan dan za našu školu i zato smo svi radosni. Naročito, jer ove godine obilježavamo 100 godina postojanja Gimnazije – rekao je Janjetović.

Svečanosti u Gimnaziji prisutvovala je i Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, koja je čestitala Savindan svim prijedorskim prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima. – Djelo Svetog Save i tradicija koju smo od njega naslijedili, treba da nam budu vodilja i dodatna motivacija svima nama, koji želimo da unaprijedimo obrazovanje i kulturu  – kaže Kasalovićeva.

Svečano je bilo i u Mašinskoj školi, gdje su učenici predstavom podsjetili na značaj svetosavlja za identitet i kulturu srpskog naroda. Priredbi je prisustvovao i gradonačelnik, Milenko Đaković koji je napomenuo da je Sveti Sava svojevrsna istorijska vertikala srpskog naroda. Ličnost koja je učinila velike stvari u teškim vremenima.  – To je ime koje je zaslužilo da se pominje za sva vremena. I koje treba da usmjerava ljude kako da rade, kako bi se odbranili od pošasti savremenog doba. Naročito sad kad se srpskom narodu, pored teritorija, pokušavaju oduzeti i svetinje – rekao je Đaković.

Savindan se u Mašinskoj školi obilježava svake godine. Učenici i njihovi profesori ulažu veliki trud, kako bi podsjetili na značaj svetosavlja, kaže direktor Mašinske škole, Dijana Šobot.

Z.J.

PrethodniSVIM PRIJAVLJENIMA ODOBRENO PRISUSTVO SJEDNICAMA
SlijedećiSVETI SAVA KRSNA SLAVA KUD-a “KOZARA” (video)