10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

SEDAMDESET PET GODINA OD POKOLJA U PALANČIŠTU (VIDEO)

Najnovije vijesti

U nedjelju, 22. oktobra, navršava se 75 godina od stravičnog ustaškog pokolja nad srpskim civilima u selu Palančište. Tim povodom, u organizaciji prijedorskog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, biće položeni vijenci kod spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora na Pohorinama u Velikom Palančištu.

Oktobarski dani 1942. godine u crno su zavili selo Palančište, jer su 21. i 22. oktobra ustaše na zvjerski način pobile, bez ispaljenog metka, 402 civila, rekao je Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog SUBNOR-a:

– Najviše je pobijeno žena, djece i staraca, stanovništva koje se zateklo kod kuća. Ustaše su ih ubijale koljem, maljevima, klali sjekirama. Palančište je u Drugom svjetskom ratu izgubilo 48 posto stanovništva i bilo izbrisano sa geografske karte od oktobarskog pokolja. Nećemo dozvoliti da te žrtve budu zaboravljene i svake godine evociramo uspomene na njihovo stradanje – rekao je Rodić.

U nedjelju, u 12 časova, biće položenci vijenci kod spomen-obilježja na Pohorinama, a pored SUBNOR-a, očekuje se prisustvo predstavnika Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Prijedora te lokalne zajednice.

D.S.

foto: Arhiva