SEDMI „SKOK PREKO KOŽE“: POTRAGA ZA BRUC-MAJOROM – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti SEDMI „SKOK PREKO KOŽE“: POTRAGA ZA BRUC-MAJOROM

SEDMI „SKOK PREKO KOŽE“: POTRAGA ZA BRUC-MAJOROM

0

Tradicionalnom manifestacijom „Skok preko kože“ studenti prve godine Rudarskog fakulteta u Prijedoru danas su simbolično uvedeni u rudarsku profesiju. Ove godine upisano je 17 studenata u 20. generaciju Rudarskog fakulteta. Potraga za bruc-majorom, kao uvod u tradicionalnu manifestaciju, za njih ima poseban značaj. Tražili su ga po gradskim ulicama i prijedorskim kafićima, da bi potom zajedno otišli na završnu ceremoniju u gradskom pozorištu.

Mlađen Dragić

– Manifestacija „Skok preko kože“ odvija se još od 7. vijeka. Rudari su nekad preskakali preko okna, a mi danas to radimo simbolično, preko kože. Rudarstvo je perspektivan fakultet, veliki je obim posla koji možemo da radimo sa diplomom tog fakulteta i samim tim da lakše nadjemo posao – rekao je student prve godine Mlađen Dragić.

Bruc-major se krije od brucoša, jer ne želi da mu “pokvare ugled”, a kada ga pronađu, nakon velikog ubjeđivanja, pristaje da ih odvede do mjesta gdje će skokom preko kože, potvrditi svoj poziv. Ove godine, titulu bruc-major ponio je Duško Torbica, koji je u aprilu završio Rudarski fakultet:

Duško Torbica, bruc-major

– Drago mi je što je baš meni pripala čast da, kao stariji kolega, uvedem studente prve i druge godine u našu časnu profesiju. Rudarski fakultet u Prijedoru je prepoznatljiv po „Skoku preko kože“, manifestaciji koja se održava svake druge godine – rekao je Torbica.

Prodekan za nastavu profesor doktor Jovo Miljanović najavio je otvaranje drugog studijskog programa:

profesor doktor Jovo Miljanović, Prodekan za nastavu

– Činjenica je da je upisano manje studenata nego što smo tražili, ali nadamo se da će dogodine da ih bude više. Naime, već imamo akreditovan i odobren studijski program „Geološko inženjerstvo“ koji će početi s radom iduće godine – rekao je Miljanović.

Rudarska manifestacija „Skok preko kože“ organizovana je povodom slave Svete Varvare, zaštitnice rudara.

Z.J.

foto: Dragan Stojnić Giga

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version