Druga ovosezonska manifestacija „Veče kulturnog stvaralaštva“ ispunila je očekivanja organizatora, ali i brojne publike u prepunom Društvenom domu u mjesnoj zajednici Ljeskare-Kalajevo.

– Večeras smo u mjestu koje je prije 45 godina imalo svoje kulturno-umjetničko društvo „Jedinstvo“. Danas toga nema, ali mještani su sa oduševljenjem prihvatili da ovakve kulturne večeri budu održane u njihovom mjestu. Vidi se da su zaista željni takvih sadržaja – rekao je Saša Goronja, voditelj i organizator Manifestacije.

Na ovom području ima oko 200 domaćinstava i, nažalost, sve ih je manje, konstatovao je Zoran Joškić, predsjednik Savjeta MZ Ljeskare-Kalajevo.

– Prije par mjeseci ovdje je održana slična manifestacija, „Selo veselo“, a večeras smo domaćini „Večeri kulturnog stvaralaštva“. Odziv je zaista veliki, tako da ćemo nastojati u predstojećem zimskom periodu ponovo organizovati ovakve kulturne sadržaje – ističe Joškić.

U programu su, između ostalih, učestvovali učenici OŠ „Mladen Stojanović“ Ljubija – Područno odjeljenje Ljeskare, folklorni ansambl KUD-a „Kozara“ iz Prijedora i ženska vokalna grupa SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor.

– Odigrali smo Šopske igre i Igre iz Gornje Pčinje, a večerašnji nastup ujedno nam je bio vježba pred godišnji koncert, u subotu, 16. novembra, u Dvorani „Mladost“, povodom 45 godina našeg KUD-a. Koncert počinje u 19 časova, a nadamo se dobrom odzivu građana – rekla je Sofija Pačariz, članica KUD-a „Kozara“ iz Prijedora.

Učenici Područne škole u Ljeskarama, koju pohađa 12 osnovaca, izveli su kolažni program u kojem je bilo i pjesme i glume. Učiteljica Radojka Grković istakla je da ona i kolegica Daliborka Janković sa zadovoljstvom rade s učenicima koji dobro uče i uključeni su u dramsku, recitatorsku i  folklornu sekciju. SKUD „Dr Mladen Stojanović“ predstavio se ženskom vokalnom grupom, čija je članica Teodora istakla da su došli u MZ Ljeskare-Kalajevo prvenstveno radi druženja i da bi podržali ovakve manifestacije. Prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš. On je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom publike u Društvenom domu.

–  „Veče kulturnog stvaralaštva“ je očuvanje tradicije naroda koji živi ovdje. Uživaćemo i dalje u ovakvim kulturnim sadržajima – rekao je Miljuš.

Cilj Manifestacije je podsticanje i promovisanje rada kulturnih stvaralaca, svih generacija, posebno mladih, uz oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima. Pokrovitelj je Grad Prijedor, medijski pokrovitelj IPC „Kozarski vjesnik“, a prijatelj Manifestacije „Autotransport“ Prijedor.

D. S.

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiPRETRESI NA VIŠE LOKACIJA, UHAPŠENO VIŠE LICA ZBOG DROGE