Lijepa vijest stigla nam je iz prijedorske Gimnazije „Sveti Sava“. Učenica ove škole, Selma Budimlić osvojila je treće mjesto na „Novembarskom kampu fizike“, koji je održan u Sarajevu, krajem prošlog mjeseca. 

– Na kampu je ove godine bilo oko 120 učesnika. Bili smo raspoređeni u različite grupe, prema starosti i oblastima interesovanja. Ja sam se odlučila za (D-) grupu, to je zapravo predolimpijska grupa. Kamp je bio koncipiran tako da su bila održavana predavanja, radili smo zadatke iz teorijske fizike, kao i eksperimente iz optike i laserske fizike. Na kraju svakog dana radili smo testove kojima smo demonstrirali svoje znanje iz cjelokupne fizike. Ja sam osvojila treće mjesto, odnosno bronzanu medalju u predolimpijskoj grupi (D-) i u svoj grad se vratila bogatija za još jednu medalju – rekla je Selma.

Kaže da se za fiziku počela interesovati kada je upisala Gimnaziju, dok je u osnovnoj više bila zainteresovana za matematiku. – U prvoj godini sam se aktivno uključila u dodatnu sekciju fizike, koju vodi moj profesor Saša Komšić. Moram istaći mog profesora Sašu i nekadašnju profesoricu Milku Jeftenić, jer sam zahvaljujući njima zavoljela fiziku. Usadili su mi potrebno znanje koje imam i danas i koje mi je potrebno da bih rješavala sve zadatke na takmičenjima – dodala je ona.

Na Selmin uspjeh svakako je ponosan njen profesor Saša Komšić. – Od prve godine Selma je aktivan učesnik na pripremnoj nastavi za takmičenja iz fizike. Učesnik je regionalnih i republičkih takmičenja. Talentovan mladi fizičar. Moram pomenuti i njenu sestru Hanu Budimlić, koja je prošle godine završila gimnaziju i imala odlične rezultate iz fizike, a danas je odličan student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu – rekao je Komšić.

Pohvale stižu i od Veljka Janjetovića, direktora Gimnazije. Ova škola pružila je podršku svojoj učenici, pokrivanjem finansijskih troškova, dodatno je motivisavši za rad koji je rezultirao bronzanim uspjehom. – Za nas koji poznajemo Selmu, ne mogu reći da je ovo veliko iznenađenje. To smo od nje i očekivali. Gimnazija će uvijek pomagati onoliko koliko može, finansijski i moralno, da naša djeca odlaze na takmičenja i pokažu svoje znanje – dodao je Janjetović.

Šta još reći za Selmin uspjeh. Samo to da smo ponosni na nju, te da ovako nastavi i dalje!

M.Šodić  

PrethodniU ZAČETKU PREPOZNATI RODNO ZASNOVANO NASILJE
SlijedećiVOZNI PARK GRADA BOGATIJI ZA TERENSKO VOZILO