0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

SELO KOJE ŽIVI NA MINUS 71 STEPEN CELZIJUSOV!

Najnovije vijesti

Selo Ojmjakon u ruskoj Jakutskoj Republici, najhladnije je naseljeno mjesto na svijetu – temperature zimi dostižu i minus 71 stepen Celzijusov.

oymyakon-71
Korištenje mobilnog telefona zimi je nemoguće jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrijane garaže automobile ne gase preko noći, jer ih ujutro ne bi ni mogli upaliti.

Kada temperatura u Ojmjakonu malo “poraste” stanovnici su veoma srećni, posebno djeca. U školu tada idu bez teških slojeva odjeće i lakše dišu.
ojmjakon-52

Čim tempertura “poraste” do minus 50 stepeni Celzijusovih, stanovnici postaju raspoloženiji.

Ojmjakon se nalazi u istočnom dijelu Sibira, na obali rijeke Indigirke.

oymyakon-712

To je najhladnije stalno naseljeno mjesto na svijetu, a najniža izmjerena temperatura iznosila je nevjerovatnih – minus 71,2 stepena Celzijusova.
oymyakon-okovan-ledom
Vjetar duva vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše. Ali, ljeti temperature dostižu i 30 stepeni Celzijusovih.

Godišnja temperaturna amplituda nerijetko iznosi više od 100 stepeni Celzijusovih – temperatura oscilira od minus 70 do plus 30 stepeni Celzijusovih.

U neposrednoj blizini Ojmjakona nalaze se brojni i bogati izvori tople vode, a rijeka Indigirka pogodna je za ribolov.

Stanovništvo najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu većinski jede meso, kako zbog njegovih visokih kaloričnih vrijednosti, tako i zbog problema sa transportom svježeg voća i povrća.

Rusi koji tu žive imaju problema sa izgradnjom odvoda, pa toalet, uglavnom, smještaju izvan kuća.

izvor: srna

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!