Ministar zdravlja Alen Šeranić izjavio je da će u Republici Srpskoj najvjerovatnije epidemiološke mjere koje su na snazi zbog virusa korona biti produžene još 14 dana.

– Lijepo vrijeme ne smije biti izgovor za opuštanje. Moramo biti odgovorni i strpljivi. Samo tako možemo što prije da izađeno iz ove situacije – naveo je Šeranić.

On je potvrdio da su određene mjere, poput obaveznih maske i rukavica u javnosti, donesene zbog onih koji nemaju tipične siptome, odnosno onih koji ne znaju da su zaraženi a šire zarazu.

Posljednjih nekoliko dana je zabilježen određen broj onih kojima je potvrđen virus, a ne znaju na koji način su zaraženi.

– Mi ne znamo koliko takvih osoba ima. To se u epidemiologiji posmatra kao fenomen ledenog brijega gdje vidite samo ono što je iznad površine. Broj takvih zaraženih se posmatra sa procjenom i na osnovu iskustava zemalja koje su prošle ovu epidemiju. Zato je jako bitno da se svako od nas ponaša kao da je zaražen kako ne bi prenio zarazu ili da bude odgovoran prema sebi, da se zaštiti kao ne bi bio zaražen od nekog ko i ne zna da je zaražen – objasno je Šeranić.

Srpskainfo

Foto Vlada RS

PrethodniKozarska Dubica – NOVOOBOLJELA MLAĐA ŽENSKA OSOBA
SlijedećiLjudi mogu zaraziti kućne ljubimce korona virusom, obrnuto NIJE MOGUĆE