2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

ŠESNAESTOMAJSKI PRIJEMI (VIDEO)

Najnovije vijesti

Povodom 16. maja, Dana grada, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upriličio je prijeme za brojne delegecije prijateljskih gradova i ambasadore Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Svečani prijemi kod gradonačelnika Prijedora bili su prilika da se razgovara o privrednoj saradnji, ali i bitnim socijalno-društvenim pitanjima. Župan opštine Bovec, Valter Mlekuž, izrazio je zadovoljstvo posjetom gradu u kome je, i prethodnih godina, bio rado viđen gost.

– Ovo prijateljstvo trebalo bi da i dalje održavamo. Vi dolazite na naše praznike, mi na vaše, i tu se uvijek osjećamo dobro – rekao je Mlekuž.

Župan opštine Idrija, Bojan Sever, pohvalio je to što Gradska uprava Prijedor želi da ide putem napretka u saradnji sa ovom opštinom. Član Gradskog vijeća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi grada Kragujevca, Ratko Tomašević, čestitao je Dan grada svim Prijedorčanima.

– Želimo da naša saradnja bude dugoročna, da se proširi i razvije na privrednom, sportskom i kulturnom planu – istakao je Tomašević.

Prijemu povodom Dana grada prisustvovao je i član Gradskog vijeća Odsjeka za kulturu i informisanje grada Pančeva, Nemanja Rotar, koji je rekao da je saradnja dva bratska grada značajna te da ima mnogo razloga za njen nastavak.

– Ideja je da krene razmjena programa i na području kulture, sporta te oblasti privrede. Gradovi su iste ili slične veličine i imamo razloga da se povezujemo – naglasio je Rotar.

Ambasador Hrvatske Ivan Del Vekio rekao je da ova ambasada i Prijedor imaju veoma dobru saradnju na svim poljima te da je posebno zahvalan gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću koji je potpisao ugovor o sanaciji puta u Volarima, gdje žive hrvatski povratnici.

– Nije to finansijski značajno koliko je simbolično važno, da je povratak Hrvata u ove krajeve slobodan, da nema nikakvih problema niti prepreka te da su oni dobrodošli. Još jednom zahvaljujem na toj gesti – naglasio je Del Vekio.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Sarajevu, Damir Kovačević, rekao je da je zadovoljan što je posjetio Prijedor, budući da vuče korijene iz ovog kraja.

– Iskoristiću ovaj dan da se prisjetim vremena kada me je djeda, koji je bio odavde i u partizanima, vodio ovim krajevima i pokazivao mi kako su oslobađali grad – dodao je Kovačević.

Ambasador Slovenije u BiH, Zorica Bukinac, istakla je da je dobra komunikacija ključna osnova za svaku dalju saradnju. Grad Prijedor, kako je rekla, dokazuje da usmjerenost prema razvoju nije ”muva jednodnevnica” nego je to kontinuiran rad. Bez dogovora među građanima, nema razvoja niti bi mogao biti realizovan, poručila je Bukinac.

Gradonačelnik Milenko Đaković čestitao je svim građanima Prijedora 16. maj, Dan grada.

– U gostima u Gradskoj upravi imamo delegacije naših bratskih gradova Boveca i Pančeva, ali tu su i naši prijateljski gradovi Kragujevac , Idria i mnogi drugi – rekao je Đaković.

I. Pekarić