11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

SISTEMATSKIM PREGLEDOM OBUHVAĆENO OKO 2.400 UČENIKA

Najnovije vijesti

Gojaznost, nepravilo držanje i karijes najčešći su zdravstveni problemi kod osnovaca i srednjoškolaca na području Prijedora. To je utvrđeno prilikom sistematskih pregleda, koje su obavili ljekari prijedorskog Doma zdravlja. Sistematski pregledi su, kao i prethodnih godina, organizovani za učenike III,VI i IX razreda osnovnih i IV razreda srednjih škola, a njima je obuhvaćeno oko 2.400 djece.

img_0382
dr Zemira Ahmić, specijalista porodične medicine

– Pregled je podrazumijevao opšti klinički, fizijatrijski i stomatološki pregled – rekla je dr Zemira Ahmić, specijalista porodične medicine.

Uporedo sa pregledima obavljene su preventivno-promotivne aktivnosti koje obuhvataju pravilnu ishranu, pravilno držanje tijela uz adekvatnu fizičku aktivnost i održavanje oralne higijene. Nisu izostavljene ni teme prevencije pušenja, narkomanije, alkoholizma i vršnjačkog nasilja, a učenicima su podijeljeni promotivno-edukativni materijali prilagođeni uzrastu djeteta.

slika-sistematski-pregledi

Iz Doma zdravlja Prijedor poručili su da će učenici kojima je sistematskim pregledom utvrđeno postojanje bolesti ili poremećaja zdravstvenog stanja, biti upućeni na dodatne specijalističke preglede, a roditelji djece  dobiti obavještenje o preporučenim dodatnim pretragama.

Cilj obavljanja sistematskih pregleda je prevencija i rano otkrivanje bolesti i poremećaja u rastu i razvoju djece.

M.Stegić

foto: Giga