3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

SITUACIJA NEŠTO BOLJA NEGO PRETHODNIH DANA U Srpskoj potvrđeno još 16 slučajeva korona virusa

Najnovije vijesti

U posljednja 24 časa u Srpskoj je virus korona potvrđen kod još 16 osoba, a u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno je testiranje 347 laboratorijskih uzoraka.

Riječ je o pet muškaraca i 11 žena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dva muškarca su srednje životne dobi i tri starije životne dobi. Jedna žena je mlađe životne dobi, pet srednje i pet starije životne dobi.

Sedam osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Prema mjestu prebivališta, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške, i Dervente, po dvije osobe su iz Banjaluke, Kalinovika i Srpca i jedna osoba je iz Gacka.

-Među osobama kod kojih je potvrđen novi virus korona je jedna medicinska sestra iz Gradiške i jedan zaposlenik staračkog doma u Kalinoviku – navode iz ministarstva.

U okviru epidemiološkog nadzora testirano je još 71 zdravstveni radnik iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Prnjavora, Doboja, Čelinca, Laktaša, Srpca, Kneževa, Teslića, Foče i Kozarske Dubice i svi rezultati su negativni.

Takođe, testirano su ukupno 63 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i svi rezultati su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 985 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 43 osobe, a oporavila se 381 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona testirano ukupno 14.836 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječe 163 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 40 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 10 pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije je 26 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije je 79 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 39 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 10 osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči sedam pacijenta.

-Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 10, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 157 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 11, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba – podaci su ministarstva.

U Srpskoj je pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.881 osoba, a nadzor je završen kod 24.415 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u RS tokom 24 časa, ukupno ušlo 92 osobe, 73 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 28 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. O epidemiološkoj situaciji u RS će nastaviti redovno da obavještavaju javnost zajedno sa Institutom za javno zdravstvo RS.

Srpskainfo

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!