22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

STANJE SE NORMALIZUJE (video)

Najnovije vijesti

Normalizuje se situacija na području grada Prijedora, a vodostaj Sane je u opadanju i u 8 časova iznosio je 415 centimetara, što je za pet centimetara ispod kritičnog nivoa. Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite, kaže da se očekuje dalji pad vodostaja.

– Ova situacija je doprinijela da u značajnom dijelu ugroženog područja dođe do povlačenja vode. Međutim, još uvijek je veliki broj stambenih objekata pod vodom. Najveći problem trenutno predstavljaju podzemne vode, a najgora situacija je u Gomjenici. Štab je donio zaključke da se aktivnosti svih subjekata zaštite i spasavanja odvijaju prema stepenu vanredne odbrane od poplava. Utvrdili smo prioritete, tako da će Vatrogasna jedinica vršiti ispumpavanje vode iz stambenih objekata i zone depresija, Komunalno preduzeće će pristupiti čišćenju i sanaciji terena, Dom zdravlja će početi sa mjerama dezinfekcije. Preduzećemo i aktivnosti na čišćenju terena i uklanjanju drugih problema, kako bi se potpuno normalizovalo stanje. Naložili smo Crvenom krstu da nastavi sa podjelom humanitarne pomoći – rekao je Vranješ.

Vatrogasci su i danas na terenu i vrše ispumpavanje vode. Prioritet je naselje Raškovac, kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice.

– Dalje ćemo ispumpavati prilaze objektima i velike depresije, da što prije pokušamo odvesti tu vodu – dodao je Miljuš.

U naselju Raškovac 104 domaćinstava su još uvijek bez struje, ali taj problem bi trebao biti riješen u toku dana, tvrdi Dalibor Pavić, rukovodilac „Elektrodistribucije“ u Prijedoru.

– Jedan od zaključaka Štaba je da se vrši ispumpavanje vode na tom području i da se pusti električna energija u tom dijelu grada – objašnjava Pavić.

Dom zdravlja će u narednom periodu vršiti dezinfekciju poplavljenih objekata, rekla je Slavica Popović, direktor te zdravstvene ustanove.

– Pozivam sve građane koji su poplavljeni, a kod kojih je izvršeno mehaničko čišćenje, da se jave u našu Higijensko-epidemiološku službu, na broj telefona 052/238-104. Naše radno vrijeme je od 7.00 do 18.00 časova ili da dođu lično na drugi sprat u ambulantu 40.

Takođe, narednih dana će se, uz pomoć nadležnih službi i volontera, vršiti čišćenje ugroženih kuća. Iz Štaba za vanredne situacije pozivaju građana kojima je potrebna ova vrsta pomoći da se obrate nadležnima u svojim mjesnim zajednicama.

B.D.