17.8 C
Prijedor
Utorak, 21 Marta, 2023

SJEČA, KIĆENJE I PRAĆENJE BADNJAKA PO GRADU I SELIMA

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković čestitao je danas Badnji dan i Božić sugrađanima koji slave uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi”.
“Širom Prijedora i prijedorskih sela danas se dovoze i kite badnjaci, obilaze se kuće i mjesne zajednice i svi se vesele uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića. Sretan Badnji dan i Božić i svi dani po Božiću”, poručio je Đaković.
img_7820
On je novinarima u Prijedoru rekao da građani Prijedora prate badnjak već godinama, da se taj stari običaj vratio i da je se narod uz badnjak druži i veseli.

“Oni koji su juče i danas pekli pečenice, spremaju se za kraj posta i početak mrsne hrane sutra za Božić. To je stari običaj koji u tradiciji ostaje i živi godinama na prostorima gdje žive pravoslavni Srbi”, naveo je Đaković.
img_7828

Više kolona sa badnjacima kreće se danas ulicama grada i prijedorskim selima, a njihovo osveštavanje i nalaganje organizovaće se u kasnim popodnevnim časovima u mjesnim crkvama.

Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje Rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.
img_7835
Na ulicama Prijedora božićni aranžmani prodaju se po cijenama od jedne marke pa naviše, a osim na malom gradskom trgu, štandovi se nalaze na gradskoj tržnici i na zelenoj pijaci na Pećanima.

Ugostiteljski objekti pripremaju se za proslavu Badnje večeri organizovanjem svirki, kuvanjem vina u kotlićima i unošenjem slame za pijukanje.
img_7812
Niska temperatura vazduha praćena jakim vjetrom razlog je za manji broj ljudi u praćenju badnjaka i na ulicama Prijedora nego što je to bilo uobičajeno ranijih godina.

izvor: Srna

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!